Mától lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre

Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás, mától lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre – tájékoztatta lapunkat a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a megújult felsőoktatási rendszer részeként a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg. Az érdeklődők a Felvi.hu-n találnak bővebb információkat, a jelentkezés február 15-én zárul.

Magyar Nemzet
2022. 12. 22. 17:00
null
Idén összesen 1112 új hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait a Neumann János Egyetemen (NJE), ami kiemelkedő szám az intézmény életében – hangzott el az egyetem vezetése által a Campuson megrendezett Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen. 20220905 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Képen Beszédet mond Dr. Fülöp Tamás NJE rektora. Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatás  megújításával egy olyan kiszámítható és rugalmasabb struktúra jött létre, amely jelentősen növeli a magyar fiatalok képzésének színvonalát

– hangsúlyozta Hankó Balázs felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár. Kifejtette: az új fenntartói modell sikerességét igazolja, hogy a nemzetközi rangsorokon már tizenegy magyar egyetem szerepel a legjobb öt százalékban, amelyre a hallgatók kétharmada jár. Úgy fogalmazott: a felsőoktatásnak a magyar nemzet versenyelőnyét, innovációképességét és a tudásgazdaság megerősödését kell garantálnia, mindezek mellett pedig kiemelt célja az értékteremtés, mert ez szolgálja az itt tanuló közel 300 ezer hallgató érdekeit. Az államtitkár emlékeztetett: a továbbtanulás előtt állók megismerkedhetnek a magyar felsőoktatás kiválóságával a 2023. január 12–14. között megrendezendő Educatio szakkiállításon. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében azt írta: a felvételi rendszer megújításának első lépéseként a 2023-as felvételi eljárásban már az intézmények dönthettek arról, hogy hol, milyen szakokhoz kérnek emelt szintű vagy középszintű érettségit és milyen minimumpontszámot határoznak meg szakonként. 

A tárca beszámolt arról, hogy a felvételi eljárás mostantól teljesen elektronikus lesz, a továbbtanulni vágyók pedig már mobil eszközről is jelentkezhetnek. Az új felvételi rendszerben a képzési területeken nagyobb mozgásteret biztosítanak a jelentkezőknek a szakok és egyes telephelyek közötti választásban. 

Jelentősen bővülő kapacitások várják a jelentkezőket a többi között az agrár-, a műszaki, az informatikai, az orvos- és egészségtudomány, pedagógus-, a természettudományos képzésben, de az elmúlt évekhez hasonlóan, széles körű hozzáférést biztosítanak a gazdaságtudomány, a bölcsészettudomány és a társadalomtudomány területeken is. Mindezek a magyar gazdaság tudásgazdaságát és társadalmi-munkaerőpiaci igényeit hivatottak szolgálni – jelentette ki a KIM.

Hangsúlyozták: a hallgatóknak kedvező gyakorlatok a jövőben is megmaradnak, és a felsőoktatásba könnyebben bejuthatnak a korábban tanulmányokat végző vagy diplomával még nem rendelkezők.

Ezáltal továbbra is lehetőség lesz a szakképzésből egyetemre való bejutásra, a több pontszámítási mód közül a legjobb érvényesítésére és az oklevél alapján történő pontszámításra – tették hozzá.

A felsőoktatásba jelentkezők több száz alap- és mesterképzésből válogathatnak 15 képzési területen, emellett számos felsőoktatási szakképzés is várja a jelentkezőket. A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni február 15-ig, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

 

Borítókép: Illusztráció. Tanévnyitó a Neumann János Egyetemen (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.