Páros lábbal szálltak bele az alkotói szabadságba

A bíró diktálta a felperesnek a tárgyaláson, hogy mit kell írnia a keresetben, majd maga mondta jegyzőkönyvbe, hogy aztán abból ítélkezzen, mondta ElkXrtuk című film producere, Kálomista Gábor, miután pénteken első fokon a film miatt pereskedő Hann Endrének adtak igazat. Kálomista szerint páros lábbal szálltak bele az alkotói szabadságba, aminek - külsőleg - éppen ők a legnagyobb harcosai. Kálomista fellebbez.

Magyar Nemzet
2022. 12. 16. 14:20
null
Borítókép: Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője (Fotó: MTI/Beliczay László)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A bíróság kimondta, hogy a filmben szereplő Endre Hann Endre, úgy, hogy maga Hann Endre sem ismert magára. Hosszú az amerikai nagykövetség árnyéka , valószínűleg rávetül a Fővárosi Törvényszékre. - fejtette ki a Magyar Nemzetnek Kálomista Gábor a Megafilm Kft. ellen az ElkXrtuk című film miatt indított per elsőfokú ítélethozatala után. 

- Egészen elképesztő az, hogy ők beszélnek a művészi és alkotói szabadságról, miközben páros lábbal beleszállnak. Az a bírói indoklás, hogy Hann Endre nem volt kapcsolatban Gyurcsány Ferenccel, az meg egyszerűen hazugság, 200 millió forintos megrendelése volt. - tette hozzá a filmproducer. 

 

- Elfogult volt-e a bíró? Mivel tollba mondta, hogy milyen keresetet kellett volna beadni, már a harmadik tárgyalási napon, kimondhatjuk, elfogult volt. Ilyen nem létezik egyébként. „Azt kellett volna mondani, azt kellett volna írni, úgy kellett volna megfogalmazni” és utána meg a jegyzőkönyvbe ő maga mondta be, és az alapján hozott egy ítéletet. - fejtette ki Kálomista Gábor. - Természetesen fellebbezünk, hiszen nem arról van szó, hogy született egy jogi döntés, hanem az alkotói szabadságba páros lábbal szálltak bele, aminek egyébként ők a legnagyobb harcosai. 

Érdekes módon Kósa Lajosról, családjáról lehet színdarabot csinálni, a 2006-os eseményekről nem lehet filmet csinálni. Ez a kettős mércénél is rosszabb. Most kirobbantották a háborút, innentől nincs hova hátrálni.  Muszáj beleállni, ennek a harcnak el kell dőlnie. Másodfokon megvédjük az igazunkat, mivel a művészi és alkotói szabadságot nem lehet korlátozni. - szögezte le a producer. 

Ugyanakkor hozzátette: nem a film volt a per tárgya, a film tartalmát nem kérdőjelezte meg a bíróság, viszont Hann Endre azt kifogásolta, hogy az ábrázolt eseményekben maga nem vett részt a filmben ábrázolt módon. Kiemelte, hogy nem voltak illúziói az elsőfokú ítélettel kapcsolatban és az a véleménye, hogy az ítélet már előre elkészült.

-A bíróság azt állapította meg az ítéletben, hogy a filmben szereplő Endre maga Hann Endre. Még az egyértelműen fikciós részeket is tényállításként értelmezte - folytatta a producer, aki elmondta, hogy a bizonyítékaikat a bíró egyáltalán nem vette figyelembe. -Nem tudom pontosan, hogy kinek szeretnének megfelelni, a magyar igazságszolgáltatásnak vagy a bírósági épület közelében található amerikai nagykövetségnek? - fejtette ki véleményét az ítéletről a producer.

 

A Fővárosi Törvényszék pénteki elsőfokú ítélete szerint a Megafilm Kft. „megsértette a felperes jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait a megafilm.hu oldalon megjelent közleményében”. Emiatt sajnálkozást kell kifejeznie a honlapján, valamint másfél millió forint sérelmi díj és ötszázezer forint perköltség kifizetésére is kötelezte az alperest. Az ElkXrtuk című film producere, Kálomista Gábor, ám Hann Endre nem a film producerét perelte be márciusban, mert úgy érezte, vele azonosítják a film egyik főszereplőjét, hanem a céget, a Megafilmet. A bíróság mostani ítéletében eltiltotta az alperest a további jogsértéstől, és a Megafilm honlapján bocsánatot kell kérnie Hann Endrétől. Ezenkívül 1,5 millió forint sérelemdíjat és ötszázezer forint perköltséget is fizetnie kell.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az óriási érdeklődésre számot tartó, a 2006-os véres események és Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde kiszivárgásának körülményeit feldolgozó, vállaltan fiktív elemeket tartalmazó filmmel kapcsolatban Hann Endre először peren kívüli megegyezést ajánlott, illetve hárommillió forintot és bocsánatkérést követelt, a perben viszont kezdetben a film betiltását szorgalmazta. 

Kálomisa Gábor producer többször nyomatékosította: a filmben nem fogalmaztak meg állításokat, mert ez egy fikciós alkotás. 

A baloldalhoz kötődő jogvédő szervezetek továbbra is hallgatnak az ügyben.

Borítókép: Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.