Brüsszel mentőövet dobott a hazai baloldalnak

A bizottság kettős mércét alkalmazó magatartása jelentősen ront az EU magyarországi megítélésén – vélekedett Deák Dániel.

2023. 01. 13. 16:46
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Erasmus-ösztöndíjak ügyében mutatott uniós lépés is kiváló példája annak, hogy Brüsszel politikai és ideológiai okok miatt kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, ugyanis más országokkal kapcsolatosan egyáltalán nem probléma, ha politikusok tagjai egyes egyetemek kuratóriumának – mutatott rá mai videóelemzésében Deák Dániel. 

A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: Ráadásul Brüsszel úgy hivatkozik erre a kérdésre, hogy a tavalyi tárgyalások eredményeként született megállapodásban mindezt nem kifogásolta. 

– Mára egyértelművé vált, hogy a brüsszeli elit valódi problémája Magyarországgal a szankciókat elutasító álláspontja, a gyermekvédelmi törvény és az illegális migrációval szembeni fellépés. 

Azonban ez a kettős mércét alkalmazó magatartás jelentősen ront az EU magyarországi megítélésén, a Medián felmérése szerint például rövid idő alatt 10 százalékponttal esett vissza az uniós tagság támogatása a magyarok körében – hívta fel a figyelmet Deák Dániel. 

Az Erasmus csereprogram egyébként az egyik legjobb marketinggel rendelkező uniós program, melyet a brüsszeli intézmények is előszeretettel használnak saját népszerűsítésükre. A brüsszeli körökben beágyazott hazai ellenzéki pártok pedig mintha csak vártak volna az adandó alkalomra, azonnal összehangolt támadást indítottak az Erasmus ürügyén a kormány ellen.

Egységesen és nagy hanggal reagáltak a baloldali politikusok a brüsszeli lépésre. „Orbán miniszterei milliókat keresnek az egyetemeken, miattuk nem mehetsz Erasmusra!” – írta közösségi oldalán a hírekre reagálva a Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozata. Posztjukat a gyurcsányi anyapárt fizetett hirdetésben futtatja a Facebookon, a többi ellenzéki szereplő pedig ezt a tételmondatot használta és bővítette saját oldalán.

„Azért nem mehetsz Erasmusra, hogy ők milliókat kereshessenek” – így variálta saját felületén a témát a Momentum. A párt politikusai később saját Erasmus-élményeiket írták meg hosszan Facebook-oldalaikon. Gelencsér Ferenc pártelnök például éppen Brüsszelben volt először a csereprogrammal. 

Az olimpiaellenes párt az egyetemek kuratóriumi tagjainak lemondását, visszavonulását is követeli, hivatalos oldalukon az elmúlt négy napban 16 poszt szól a témáról. 

Ugyanezt követeli egyébként a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára is. Ő kizáratná az állami vezetőket az egyetemi alapítványokból. A DK alapvetően azt próbálja meg elhitetni követőivel, hogy az árnyékkormány megmenti majd az Erasmust. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.