Kovács István: A tömegmédia az elitet szolgálja

A baloldal ugyanannyi pénzből gazdálkodott a kampányban, mint a jobboldal, és mégsem ért el semmit – mondta a Megafon Központ alapítója.

2023. 01. 26. 15:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elegük lett az embereknek a tömegmédiából, ezért fordulnak az alternatív felé 

– jelentette ki Kovács István, a Megafon Központ alapító igazgatója a Matthias Corvinus Collegium nemzetközi konferenciájának második napján egy panelbeszélgetésen, amelyet a publikálás jövőjéről tartottak. Az igazgató szerint, amit ők csinálnak, az nem média, annak ellenére, hogy talán annak tűnik, hanem online politikai akció csoportnak hívják magukat. Hangsúlyozta, amit végeznek, az nemcsak a magyar piacon volt nagyon új, hanem világszerte is egyedi. Az eredetileg mozgalomként indult szervezet azért fordítja figyelme nagy részét az oktatásra, hogy a hétköznapi emberek is politikai tartalomkészítők lehessenek, ez adja az igazi erejüket – magyarázta. 

– A fősodratú média azt írja, hogy sok pénzünk van és propagandatartalmat készítünk, ami senkit nem érdekel, de ez nem igaz – állította. Úgy vélte, jó nekik, ha így vélekednek róluk, mert a kritikusaik soha nem fogják elérni, amit ők, és nem értik a Megafon igazi szellemiségét sem.

Szerinte a konzervatív jobboldali véleményt elnyomták a közösségi médiában, amin változtatni akartak, mert alig lehetett ilyen hangokat hallani. Néhány diákjuk nagyon sikeressé vált ezen a platformon, aztán már újságírók is csatlakoztak hozzájuk az online tartalmak létrehozásában – emlékeztetett.

Kifejtette, hogy nem igazán tudja, miért, de a jobboldal kihagyta azt a lehetőséget, amit indulásakor a közösségi média jelentett. Az influenszerek teljesen hiányoztak a konzervatív oldalon, amiért csak magukat hibáztathatják. Példaként hozta, hogy Rákay Philip oldalát sikerült rövid idő alatt felépíteni, amit aztán figyelmeztetés nélkül a Facebook letiltott, ahogy mindenkit, aki túl hamar lett túl sikeres a jobboldalon. A Facebook cenzúrája valahogy mégis erősebbé tette őket – tette hozzá.

Mély meggyőződését fejezte ki arról, hogy a konzervatívok fő gondja az öncenzúra, de a hiteles és jó tartalmakat gyártó jobboldaliaknak nagy sikert jósolt. Megjegyezte, a magyar Facebook-felhasználók többsége jobboldali. 

Azt mondta, az Európai Parlament szerint Magyarország azért antiszemita, mert a kormány Soros Györgyöt plakátokra tette az illegális migráció finanszírozása miatt. A tömegmédia tulajdonosai és prominensei elkezdték kiszolgálni egy olyan ideológiát, amiről meg sem lehet mondani, hogy micsoda, csak annyit tudni: követői fanatikusok és bigottak. A gond az, hogy ennek a vallásnak a dogmái évente változnak és sosem lehet tudni, mit találnak ki legközelebb. 

Kiemelte, hogy a baloldal körülbelül ugyanazt az összeget költötte reklámra, mint ők, és mégsem értek el semmit. 

Elsöprő dominanciája van a baloldali liberális véleménynek a nyugati világban és Izraelben, pedig a hazájában az ország többsége konzervatív felfogású – jelentette ki Jair Netanjahu izraeli politikai közösségimédia-influencer, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia ugyanezen a panelbeszélgetésen. Szerinte a közösségi média hatalmas lehetőség Izraelben az áttörésre, mert hangot lehet adni vele a hang nélkülieknek. Úgy vélekedett, a konzervatívoknak szinte nincs hangjuk a hagyományos médiában. Egy átlagos polgár, akinek sok követője van a közösségi médiában, fel tudja fedni, ha hazudik egy professzionális újságíró – érvelt. Kijelentette, a Twittert annak új tulajdonosa, Elon Musk felszabadította, amivel visszaadta a szólásszabadságot ezen a platformon. Ennek ellenére alapvetően a Meta és a Google uralja az internet nagy részét, ahhoz pedig, hogy ezzel megbirkózzanak, amerikai törvénykezés szükséges – fejtette ki. 

Magyarországot illetően hangsúlyozta, 

a Soros-ellenesség nem antiszemitizmus, talán épp az ellenkezője, mert Soros György jelentős károkat okoz a világ egyetlen zsidó államának azzal, hogy antiszemita, anticionista, palesztinpárti és anarchista szervezeteket támogat több milliárd dollárral. 

Kitért arra is, hogy a közösségi médiának van hatalma a címkézéshez, valamint hogy a woke vélemény számít fősodratúnak, és az azt képviselők határozzák meg, hol húzódnak a határok, illetve hogy mi szélsőséges és mi nem. Kijelentette: manapság a jobboldal képviseli az igazi demokráciát. Szerinte a szavaknak nincs jelentése, mert például amikor valami tényleg antiszemita vagy rasszista, az már nem számít akkora bajnak, ami nagy kárt okoz a valódi rasszizmus és antiszemitizmus elleni harcban.

Borítókép: Kovács István, a Megafon alapítója (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.