Nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet az Átlátszó.hu

„ Helyreigazítás az Átlátszóval kapcsolatos valótlan híresztelések miatt Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatóról készült tudósításunkban, hogy az atlatszo.hu Kft. és az Átlátszónet Alapítvány külföldi támogatásának mértéke lényegesen meghaladja a belföldit; Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy a két szervezet a Benevity platformon keresztül 90 millió forintos támogatást kap; Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy 2021-ben az Átlátszó munkatársainak 2.727 közérdekű adatigénylése volt.”

2023. 01. 12. 12:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szellemi honvédőink önkéntes munkával felderítették és összefoglaló anyagként a CÖF-CÖKA-hoz eljuttatták az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. többéves, külföldről, elsősorban az USA-ból érkező pénzügyi támogatásainak forrásait – mondta el Csizmadia László a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, ezek az adatok jelentős külföldi kötődést bizonyítanak. Csizmadia László kifejtette, az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. súlyos milliókat fizettek oknyomozó újságíróknak, amit külföldi partnerek finanszírozása biztosított. 

Az összefoglaló készítői az oknyomozó újságíróknak nyújtott anyagi támogatásokat és az ehhez fűződő költségeket is számba vették. Kiderült, hogy az oknyomozó újságírók 2016-tól 2021-ig 383 millió forintot kaptak munkájukért, és az utolsó, választások előtti évben 7-ről 12-re emelték humán ellátottságukat, az összes külföldi támogatás összege pedig 558 millió forintot tett ki. 

– Az Átlátszó portáljain azt a hamis látszatot kelti, hogy működésük alapja közösségi finanszírozás, ami egyben függetlenségük záloga is. Ez az állítás azonban nem áll meg, hiszen a külföldi támogatások lényeges mértékben meghaladják a belföldi támogatások összegét – nyomatékosította Csizmadia László. A függetlenség látszatát cáfolja továbbá, hogy az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. a Benevity platform rendszerén jelentős anyagi támogatásokat, közel 90 millió forintot kapott. 

Ez a rendszer azonban anonimitást biztosít, így az illegális tevékenységből esetlegesen származó pénzek gazdát cserélhetnek, és fennállhat az adóelkerülés és az adócsalás veszélye is. A Benevity a világ egyik legnagyobb adományokat kezelő cége, több mint kétmillió szervezetet kapcsol hálózatához. – Az „Átlátszók” közötti pénzvándoroltatásnak szinte minden évben megvalósulását láthatjuk, amit eltanulhattak a Soros-féle alapítványok működtetésétől – hangsúlyozta Csizmadia László. Soros György alapítványától például 2016-ban 1,9 millió dollár támogatást kaptak. 

Csizmadia László arra is kitért, hogy az Átlátszónet Alapítvány tevékenységét úgy mutatja be, hogy együttműködik a korrupció elleni szervezetekkel, tevékenységét nemzetközi cégekkel koordinálja, az azonban nem követhető, hogy a külföldi érdekeltségek miképpen hasznosítják a magyarországi adatokat. – Döbbenetes, hogy 2021-ben egy év alatt 2727 közérdekű adatigényléssel éltek, amely által 5372 adatgazda volt elérhető, és az Átlátszó oldalán 885 oknyomozó újságcikk jelent meg – jegyezte meg Csizmadia.

– Vannak olyan szervek, amelyeknek nemzetbiztonsági szempontból a nyitott kérdéseket vizsgálni kell, és a vizsgálat eredményével megnyugtatni a közvéleményt – fogalmazott Csizmadia László. A 2019-es önkormányzati választások évében, valamint a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően jelentősen növekedett az Átlátszóknak jutott támogatások mértéke, ami nem lehet véletlen – zárta a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke.

Nemrég lapunk felületén heves vita bontakozott ki Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője és Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője között. Huth Gergely cikkében arról ír, hogy a Magyar Nemzet, a Hír TV, a néhai Heti Válasz és a PestiSrácok.hu már egy évtizede felhívta a figyelmet rá: a baloldalon a régi posztkommunista elitet felváltja egy ágens, azaz külföldről felbérelt vagy ide ejtőernyőztetett hálózat. Ezek között említette a főszerkesztő a Humán Platform nevében „bohócforradalmárkodó Gulyás Márton főpartizánt”, vagy „a helyét Soros ölébe kucorodva meglelő Bodoky Tamást és az Átlászó stábját”. Huth Gergely úgy fogalmazott, ezt az új dollármédiát egyetlen mágnes tartja össze: a júdáspénz, amely az egyértelmű bizonyítékok, a parlamenti vizsgálat és a magyarázkodással fűszerezett beismerések tanúsága szerint évről évre megbízhatóan érkezik az azt kiérdemlőknek.” Bodoky Tamás válaszpublicisztikájában úgy fogalmazott, „nem hallgathatjuk el, hogy az Átlátszó nem áll külföldi zsoldban, nem dolgozik megrendelésre, nem áll szándékában akadályozni nemzeti célokat, nem részese semmiféle háttérhatalomnak, nem ette meg mások uzsonnáját.” Huth Gergely minderre úgy reagált, hogy az Átlátszó.hu szerkesztősége zsoldban áll. Mint írja, „zsoldban álltok, megrendelésre dolgoztok, részesei vagytok a háttérhatalomnak és megeszitek mások uzsonnáját. És még hazudtok is.” Hozzáteszi, „szép gesztus, hogy az Átlátszó alapítója fontosnak érzi megmagyarázni a bizonyítványát”.

Borítókép: Csizmadia László, a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke és ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője (Fotó: Magyar Nemzet, a szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.