Orbán Balázs: A médiáról nemzetstratégiai kérdésként kell gondolkodni

Szuverenitási kérdésnek nevezte a média ügyét, és elítélte a woke ideológiát a miniszterelnök politikai igazgatója.

2023. 01. 25. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország nem woke-nak való vidék – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Matthias Corvinus Collegium nemzetközi konferenciáján, melyet a publikálás jövőjéről tartottak. Hangsúlyozta, 

az, hogy ki uralja a médiát, eldönti, ki uralja a gondolkodást és az országot. 

Hozzátette, a rendszerváltozás előtti időkből ismerjük, milyen az, amikor a média ideológiák szolgálóleánya kezd lenni. Úgy gondolta, a woke nevezetű, alapvetően neomarxista ideológia foglyul ejti a médiát, és ennek a szolgálóleányává válik egyre több médiafelület. Nyugaton egyre több média válik ilyenné, aminek nem örülnek, és támogatják azokat, amelyek nem így gondolkodnak – fejtette ki. 

Úgy fogalmazott, jó, ha média nemzeti tulajdonban van, mert stratégiai ágazatnak tekinthető és szuverenitási kérdés. 

Idetartozik, hogy a jelen pillanatban zajlik a nyilvánosságot foglalkoztató legnagyobb politikai botrány a rendszerváltozás óta, ugyanis kiderült, hogy a baloldalt döntő mértékben különböző szürke csatornákon keresztül külföldről finanszírozták a 2022 áprilisában tartott választásokon. Ezenkívül az őket támogató sajtótermékek is speciálisan, a választások előtt külföldről finanszírozott médiaként működtek 

– hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, ez a mindennapi valóság, ami ellen küzdeni próbálnak.

Kitért arra is, hogy 2010-ben a magyarországi média kevesebb mint 24 százaléka volt magyar tulajdonban politikai nézetektől függetlenül. Büszkeségét fejezte ki, hogy ez mára ötven százalék fölé ment, és Nyugaton sincsenek olyan országok, ahol hetven-nyolcvan százaléknál kevesebb része van nemzeti tulajdonban – fűzte hozzá. Kijelentette, dolgoznak azon, hogy a magyar egyházaknak, az államnak, az alapítványoknak, konzervatívoknak, szocialistáknak és liberálisoknak is legyen médiatulajdona. 

Szerinte Közép-Európa megerősödésének a záloga, hogy a térség országainak médiapiaci helyzetében a szuverenitás mint gondolat megjelent.

A miniszterelnök politika igazgatója kiemelte: a magyar nyelv a mindenünk. Kulturálisan szólva mi egy sziget vagyunk, mert a nyelvünket senki más nem beszéli a világon, és a legszegényebbektől a leggazdagabbakig ugyanazt a nyelvet beszélik egy hazán belül. A magyar nyelv olyan, mint egy kő, amin az idő viharai nem hagytak egy karcot sem – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy Magyarország miért került fel a nyugati világ térképére, éppen akkor, amikor egy erős, jobboldali, konzervatív-keresztény kormány irányítja. Ezt Karinthy Frigyes egyik idézetével állította párhuzamba, aki egyszer azt mondta: feltűnés nélkül, titokban szeretne világhírű lenni, és hazánkkal is valami hasonló történt. 

Úgy vélekedett, Nyugaton nem nemzetekben gondolkodnak, a vallást ősi, kidobandó terméknek vélik, a család bármit jelenthet, ami miatt kiüresedett fogalommá vált, a nemzeti szuverenitás több évszázados gondolatával pedig nem értenek egyet, annak lebontásán dolgoznak. Magyarország azért vált világhírűvé feltűnősködés nélkül, mert az emberek olyan kormányra szavaznak, ami ennek az ellenkezőjét gondolja 

– zárta a beszédét Orbán Balázs.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.