Pontosította a középiskolai felvételi megoldókulcsát az Oktatási Hivatal

Módosították a szombaton megírt tesztek megoldókulcsát, miután többen panaszkodtak egy feladat félreértelmezhető megfogalmazása miatt. Közben két fővárosi intézmény már ismertette az átlageredményeket. Az iskoláknak nyolc napjuk van a javításra, cikkünkben összeszedtük a legfontosabb határidőket, amit a felvételiről tudni érdemes.

Magyar Nemzet
Forrás: OH, Eduline, Mandiner2023. 01. 23. 17:48
BRASSÓI Sándor
Budapest, 2023. január 12. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke beszédet mond a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton 56 ezer nyolcadikos, 9100 hatodikos és több mint hatezer negyedikes írta meg a középiskolai felvételi tesztet az ország 541 helyszínén.  A tíz-tíz feladatból álló magyar- és matematikatesztek megírására 45-45 percet kaptak a tanulók, akik a jó megoldásokért összesen 50-50 pontot kaphatnak. A vizsgákat követően az Oktatási Hivatal közzétette a feladatlapokat és a megoldásokat.

A tanulók visszajelzése alapján idén a matematikateszt nehéz volt, a magyar viszont könnyebb. Az országos átlageredmény tavaly magyarból 30, matematikából 22,7 pont volt a maximális 50-50-ből.

Többen is panaszolták a felvételi után, hogy a matematikateszt 10. kérdésének szövege nem volt elég egyértelműen megfogalmazva, és félreértésre adott okot. Ráadásul erre a feladatra lehetett a legtöbb pontot kapni. Az Oktatási Hivatal ezért módosította a feladat megoldókulcsát, ennek alapján a javításnál több lehetséges értelmezést is lehetővé tesznek.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a Magyar Nemzetnek korábban úgy nyilatkozott: arra törekedtek, hogy a vizsgák lebonyolítása humánus és rugalmas legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményeknek január 21-től legfeljebb nyolc napjuk van a feladatlapok kijavítására. Az iskolák kötelesek lehetővé tenni, hogy a szülők megtekinthessék az eredményeket, és ha méltánytalanságot tapasztalnak, fellebbezést nyújthatnak be az intézményhez, elutasítás esetén pedig az Oktatási Hivatalhoz.

 

Két intézményben már vannak eredmények

Már két budapesti gimnázium is közzétette, milyen átlageredményt értek el a központi középiskolai felvételin a diákok, akik szombaton náluk írták meg a magyar- és matematikatesztet – írja az Eduline.

A budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium már szombat délután ismertette az átlageredményeket. Ebben az intézményben összesen 91 nyolcadikos írt tesztet. Az eredmények szerint magyarból átlagosan 37,66 pontot, matematikából pedig 28,81 pontot szereztek a diákok.

A szintén budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) a hatodikosok matematikából 31,9 pontos, magyarból 35,9 pontos, a nyolcadikosok matekból 28,6 pontos, magyarból 37,5 pontos teszteket írtak átlagosan. Az intézmény felhívta a figyelmet, hogy 

a náluk vizsgázó hatodikosok eredménye az elmúlt tíz évben 0,4-1,2 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosoké pedig 5-7 ponttal, így ezek alapján „elég jó becslést lehet adni a várható országos átlagokra”.

 

Fontos határidők és dátumok: ezeket kell tudni a felvételiről

A Mandiner cikkben foglalta össze a középiskolai felvételi eljárás további menetével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Január 29-ig megtekinthetők a kijavított írásbeli dolgozatok.

Január 31-én 14 órától tartják az írásbeli pótfelvételit.

Február 1. Az Arany János tehetséggondozó programhoz tartozó iskolák megszervezik a találkozást azokkal a jelentkezőkkel, akik a pótló írásbeli felvételi vizsgát írták meg.

Február 10-ig kiderül a központi írásbelik eredménye, amiről a vizsgát szervező középiskola tájékoztatja a vizsgázókat.

Február 22-ig lehet jelentkezni a középfokú iskolákba.

Február 27. és március 14. között tartják a szóbeli felvételiket.

Március 21. és 22. között van lehetőség módosítani az iskolák sorrendjét.

Április 28. A diákok, a szülők és az általános iskolák megkapják a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot.

Május 8-tól augusztus 31-ig tart a rendkívüli felvételi eljárás időszaka.

Június 21. és 23. között lehet beiratkozni a középiskolákba.

Borítókép: Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.