Rezsitámogatások: Gyurcsány hülyeségnek tartotta, a DK mégis kampányolt a témával

A jobboldali kormány által meghirdetett rezsicsökkentést Gyurcsány Ferenc korábban hülyeségnek tartotta, mostanra azonban a volt miniszterelnök pártja is előszeretettel kampányol a rezsitámogatás témájával. Ennek fényé­ben még inkább érthetetlen, hogy a DK fővárosi kerületi polgármesterei miért nem ültek le tárgyalni a kormány képviselőivel a kormányzati támogatásról. A kerületükben egyébként ők is osztogatnak pénzt rezsitámogatás címszó alatt.

2023. 01. 07. 7:24
null
20220721 budapest rezsi illusztracio havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A decemberi rezsiszámlák kifizetésével házalt Gyurcsányék árnyékkormánya karácsony előtt. Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője és Gy. Né­meth Erzsébet, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, sőt még Varju László rezsiügyi árnyékminiszter is családokat látogatott.
A DK tájékoztatása szerint összesen ötszáz családnak mutatták meg, hogy „az odafigyelés a legszebb ajándék”, vagyis fizették ki egyhavi rezsiszámlájukat. Ennek a fedezetét az árnyékkormány által gründolt rezsimentő alap adta, amelyben húszmillió forint gyűlt össze a Gyurcsány-párt tájékoztatása szerint. Az alapba a DK politikusai is adtak pénzt, de a pártkommunikáció szerint sokan ismeretlenül is adakoztak, akár néhány ezer forintot is.
Emiatt volt érdekes, hogy pár héttel később öt budapesti DK-s polgármester nem ment el tárgyalni a kormány képviselőjével a kerületeknek nyújtandó kormányzati rezsitámogatásról. 

Az átlagos budapesti kerületi támogatás (471 millió forint, ezt most peres úton követelnék az államtól a DK-s polgármesterek) Gyurcsányék számai alapján 11 775 család egyhavi rezsiszámlájának kifizetésére lett volna elég, ezért a pénzért azonban nem hajoltak le a DK-s vezetésű kerületek.

Ennek ellenére egyébként az érintett városrészek is adnak támogatást lakosaiknak. „A rezsicsökkentés kivezetése rengeteg háztartásnak, családnak okoz hatalmas költségemelkedést. Önkormányzatunk a rezsiemelés harmadik kerületi áldozatait védi új segélyezési formájával, amely jelentősen kiegészíti a fővárosi támogatásokat” – olvasható a Kiss László (DK) által vezetett Óbuda honlapján.
„Az óbuda-békásmegyeri téli rezsitámogatás október 1-jétől igényelhető, a nyomtatványok ettől a naptól vehetők át személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáiban vagy tölthetők le a honlapról. A jogosultak számára december elején kerül átutalásra a november hónapra megállapított támogatás. Új támogatási formaként pedig évi egy alkalommal, legfeljebb 28 500 forintos rezsitámogatásban részesülhetnek azok a III. kerületi háztartások, amelyek nem tudják kifizetni a rezsijüket jövedelemhatártól függetlenül” – írták Kiss Lászlóék.

A tárgyalásokat szintén mellőző Újpesten a háztartások jövedelmétől függően havi 10 és 16 ezer forint közötti összegű támogatást állapíthatnak meg azoknak, akik igénylik. A támogatás ötlete a kerület LMP-s alpolgármesterétől származik, de Déri Tibor exmomentumos polgármester már nyáron posztolt róla a közösségi oldalán. 

A DK fővárosi frakciójába azóta átülő újpesti polgármester jelezte, hogy nem fogják csak fogyasztáshoz kötni a támogatást, mint ahogyan azt a kormány teszi, mert ez szerinte rossz logika.

A XI. kerület DK-s polgármestere, László Imre még az ATV-ben is reklámozta, hogy az újbudai önkormányzat rezsitámogatást nyújt a rászorulóknak. László Imre azt mondta, havonta akár harmincezer forinttal is támogatják azokat a háztartásokat, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a minimálbér harminc százalékát.
Látható tehát, hogy kampánytémaként nem vetik meg a rezsitámogatást a tárgyalásokat mellőző, most viszont háborgó DK-s polgármesterek sem. Számukra csak az a rezsicsökkentés ­rossz, amit a jobboldali kormány vezetett be. Pártjuk vezetője, Gyurcsány Ferenc 2014-ben egy interjúban ezzel kapcsolatban már kiadta a központi jelszót: a rezsicsökkentés „az egy hülyeség”.

Borítókép: A baloldali vezetésű településeken is jól jönne a támogatás, mégsem hajlandók tárgyalni róla (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.