Védi a gyermekek tanuláshoz való jogát a kormány

Megkönnyítette a törvénytelenül sztrájkoló pedagógusok elbocsátásának lehetőségét a kormány egy új rendelete.

Munkatársunktól
2023. 01. 13. 17:41
orosz tanulók
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést, ez a jog az első – írta közleményében a Belügyminisztérium. Hangsúlyozták, Magyarországon a jogszerűen tervezett és végrehajtott sztrájk, valamint a munkaidőn kívül rendezett demonstráció a véleménynyilvánítás elfogadott, következmények nélküli formája. Hozzátették: egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, az ezt választó pedagógus a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg. 

A friss kormányrendelet értelmében a munkáltatónak nem 15 napja lesz elbocsátani a kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegő pedagógust, hanem az adott tanévben augusztus 1-jéig bármikor gyakorolhatja a rendkívüli felmentés jogát. A rendelet mától lép életbe, de visszamenőleg is alkalmazható. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében azt írta: mélységesen elítéli a kormány eljárását, amellyel a háborús veszélyhelyzet leple mögé bújva, a rendeleti kormányzás keretében próbálja a sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelkezései után a polgári engedetlenséget felvállaló pedagógusokat megfélemlíteni. A Pedagógusok Szakszervezetének értékelése szerint a megjelent kormányrendelet „azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették”.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.