A kárpátaljai magyarok helyzetén is csak békével és a tűzszünettel lehet érdemben segíteni

A magyar baloldal és Brüsszel is háborúpárti.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 28. 12:08
MENCZER Tamás
Budapest, 2022. október 4. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 4-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toroczkai László napirend előtti felszólalásában a végrehajtói kar, a kárpátaljai magyarság helyzete és az akkumulátorgyárak ügyében bírálta a kormányt. 

A Mi Hazánk frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy ezeket a témákat már korábban felvetették, de nem kaptak érdemi választ a kabinettől. A végrehajtói kar helyzetének rendezésére szólította fel a kormányt, szerinte ugyanis a kamara – miután elnöke előzetes letartóztatásban van – illegitim módon nevezi ki a végrehajtókat. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban kettős beszéddel vádolta a kormányt, mondván, a kabinet csak itthon ellenzi a szankciós brüsszeli politikát, majd másként cselekszik. Szerinte a kormány egyszer sem szólalt fel Kárpátalja érdekében, holott – folytatta – 1991-ben egy helyi népszavazás kimondta a magyar területi autonómiát. Arra is kitért: Magyarországnak – akkumulátorgyárak telepítése helyett – inkább élelmiszeripari nagyhatalommá kellene válnia.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: a magyar baloldal és Brüsszel is háborúpárti, egy olyan katonai eredményhez – Ukrajna győzelméhez – köti a háború végét, amiről nem tudni, eljön-e. Ezzel szemben a kormányoldal békepárti álláspontot képvisel – mondta. 

Hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarok helyzetén is csak békével és a tűzszünettel lehet érdemben segíteni, de a kormány most is jelentős humanitárius segítséget nyújt az ott élőknek. Jelezte: Kárpátalját illetően a magyar kormánynak súlyos vitája volt Ukrajnával, ezt a háború kitörésével azt „asztal szélére rakták”, de nem felejtették el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.