A középmezőnyben van Magyarország klímateljesítménye

A Green Policy Center jelentése 108 indikátor alapján vizsgálta hazánk klímasemlegességi előrehaladását.

2023. 02. 13. 15:30
ITALY-ENVIROMENT-ENERGY Fotó: FILIPPO MONTEFORTE Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország teljesítménye a klímasemlegességi célt illetően vegyes, és bár a klímasemlegességi cél társadalmi támogatottsága rendkívül magas, a teljesítményt jelző mutatók átlagosnak vagy az alattinak mondhatók – derült ki a Green Policy Center Magyarország első klímasemlegességi előrehaladási jelentésének sajtóbemutatóján, hétfőn. 

A jelentés nem fogalmaz meg szakpolitikai javaslatokat, pusztán tükröt tart az aktuális klímapolitikának, és annak hatásait mutatja be, informálva a döntéshozókat és tágabb értelemben az egész társadalmat.

A szakértők 108 indikátor alapján vizsgálták hazánk klímasemlegességi előrehaladását, és felhívták a figyelmet arra, hogy a 2050-es klímasemlegességi cél elérése a jelenlegi gazdasági működés alapvető átalakítását feltételezi. 

A jelentés két tízéves időszakot – 2010-től 2020-ig és 2020-tól 2030-ig – vet össze, hogy érzékeltesse az előttünk álló kihívás mértékét. Bár a 2020. évi magyar üvegházhatású gázok (ÜHG-) kibocsátása némileg alacsonyabb a 2010-esnél, a 2010–2020-as időszak egészére nézve következetesen csökkenő trendet nem lehet megfigyelni – hívták fel a figyelmet a szakértők. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nemzetközi összehasonlításokban hazánk klímateljesítménye nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el, azonban európai uniós viszonylatban az átlagnál hátrébb jelzik a különféle rangsorok. A világszinten leginkább elismert ilyen rangsorban, a Climate Change Performance Index legújabb listáján Magyarország az 53. helyen végzett a 63 ország közül, az Európai Unióból egyedül Lengyelországot előzi meg. 

A Green Policy Center munkatársai a sajtóbeszélgetésen felhívták a figyelmet arra, hogy a klímasemlegességi cél nem valósul meg egyik pillanatról a másikra, több évtizedig tartó elköteleződést és cselekvést igényel, amit nyomon kell követni. Mindemellett a klímasemlegesség egy számokkal jól leírható állapot: egyensúly az emberi eredetű ÜHG-kibocsátások és a (természetes) elnyelések között, de ezenkívül még számos tényezőből áll össze.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a klímasemlegességi harc egy nemzetközi kötelesség és kihívás is, azonban a kibocsátások máshogy érintik az országokat. A szakértők elmondták, a magyar kibocsátások alacsonyak, azonban hazánk erősen kitett a klímaváltozásnak. Ha nem cselekszünk, akkor hőhullámok, aszályok, villámárvizek és trópusi betegségek megjelenése várható.

A Green Policy Center Magyarország első klímasemlegességi előrehaladási jelentése a linkre kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Filippo Monteforte)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.