Donáth Annától vár csodát a Momentum

Szombati beszédével Donáth Anna elszalasztotta annak a lehetőségét, hogy megkülönböztethetővé tegye a Momentumot a többi ellenzéki párttól – mutatott rá lapunk megkeresésére Talabér Krisztián politológus, a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, az utóbbi időben egyre inkább hanyatlott a Momentum, Donáth Annától azt várhatják, hogy személye ezeket a folyamatokat mérsékli. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc utalt rá, hogy a DK az elsődleges kormányellenes erő, az összes többi baloldali ellenzéki pártnak csak másodlagos szerepet szán a baloldalon.

2023. 02. 10. 6:34
Tüntetés Ukrajnáért Budapest, orosz követség. Márky-Zaj péter, Donáth Anna, Karácsony Gergely Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donáth Anna visszatérésének előkommunikációja látványosabb és hangosabb volt, mint maga a visszatérés – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet elemzője. Talabér Krisztián szerint a Momentum régi-új arcának visszatérő beszéde közhelygyűjteménybe csapott át, ráadásul a Momentum visszatérő politikusa elvétette annak a lehetőségét is, hogy megkülönböztethetővé tegye pártját a többi ellenzéki párttól. Donáth performanszával bizonyára még saját párttársai sem elégedettek – jegyezte meg az elemző.

Talabér Krisztián szerint 

a DK kevesebbet beszél a Momentumról, mint fordítva, ez viszont az erőviszonyokkal magyarázható. Jelenleg a baloldali térfélen a DK a domináns párt, a kommunikációs térben viszont egyenrangúvá emelné a Momentumot, ha nyíltan konfrontálódnának velük. Annak ellenére, hogy a Momentum népszerűségén javíthatna egy Gyurcsány-ellenes politika, ebbe az irányba csak érintőlegesen mozdultak el, amely nem értelmezhető komoly lépésként

– magyarázta az elemző. Mint mondta, ennek legvalószínűbb oka a jövőbeli együttműködési kényszer, valamint az, hogy a Momentum Gelencsér Ferenc elnöklése alatt olyannyira elgyengült, hogy nincs ereje felvenni a DK-val a versenyt.

Gyurcsány Ferenc évértékelőjében kifejtette, hogy továbbra is a DK-t tartja az elsődleges kormányellenes erőnek, és a továbbiakban is ezért fognak dolgozni. Ez persze azt is jelenti, hogy az összes többi baloldali ellenzéki pártnak csak másodlagos – ha úgy tetszik, kiszolgáló – szerepet szán a baloldalon – húzta alá Talabér.

Rámutatott:

Donáth Anna visszatérése kőbe vésett volt a Momentum életében, ám az indokoltnál korábban történt meg ez a lépés. Ennek egyik legfőbb oka az lehet, hogy az utóbbi hónapokban egyre inkább hanyatlott a Momentum: hivatali tisztséget viselő politikusok léptek ki, a szavazótáboruk leapadt, ezért befolyásuk is csökkent a kormányellenes oldalon. Donáth Annát horgonyként szánták a párt élére, a lépéstől pedig azt várhatják, hogy ha a folyamatok nem is fordulnak meg, de legalább intenzitásuk mérséklődik.

Nem segít a Momentumnak az útkeresésben a párt eddigi elnökeinek eltérő világnézete sem. Az pedig, hogy öt év alatt három különböző elnökük volt, azt is jelzi, hogy a szervezet erősen megosztott – zárta gondolatait Talabér Krisztián.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.