Kunhalmi ellen szövetkezhet a DK és a Momentum

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes kiszorítására törekszik a DK az országgyűlési választáson, ennek érdekében pedig a Momentummal szövetkezne az önkormányzati megméretésen – értesült a Magyar Nemzet. Információnk szerint a terv a szocialista pártban nem okozott meglepetést, ugyanakkor mégsem aggódnak különösebben emiatt.

Kreft-Horváth Márk–Bákonyi Ádám
2023. 02. 15. 6:00
Tüntetés Ukrajnáért Budapest, orosz követség. Márky-Zaj péter, Donáth Anna, Karácsony Gergely Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a baloldali pártok állítása szerint egyelőre csupán puhatolózó egyeztetések zajlanak közöttük, lapunk több forrásból is úgy értesült: kiegyezhetett egymással a DK és a Momentum a XVIII. kerületben. 

Forrásaink elmondása szerint az alku lényege, hogy a Momentum jövőre, az önkormányzati választásokon a támogatásáról biztosítja a DK fővárosi frakcióvezetőjeként is tevékenykedő polgármestert, Szaniszló Sándort, cserébe Gyurcsányék 2026-ban a Momentum jelöltjét támogatnák az országgyűlési választáson, a XVIII. kerületi központú egyéni választókerületben. 

Ebben, a budapesti 15. számú választókerületben jelenleg Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az egyéni országgyűlési képviselő, aki 2018-ban és 2022-ben is megnyerte a körzetet, az utóbbi időben pedig látványosan kritizálta a fővárosi DK-s polgármestereket a rezsitámogatás elmaradása miatt. 

A Momentum jelöltje a hírek szerint Stummer János lenne, aki a 2022-es választási vereség után visszaköltözött Budapestre, és éppen a XVIII. kerületi önkormányzatnál kezdett dolgozni. 

Az egykori jobbikos politikus ekkortájt jelentette be azt is, hogy belép a Momentumba. Stummer Gyulán született, Békés megyében nőtt fel, de Budapesten kezdett politizálni, 2010-től a Jobbik jelöltje volt a VIII. kerületben az országgyűlési és az önkormányzati választásokon is, huzamosabb ideig pedig a Jobbik budapesti elnöke is volt. 

Stummer a tavalyi választások előtt próbálta magát „átmaszkírozni” újra Békés vármegyeivé, ugyanis kinézte magának a békéscsabai központú választókerületet. 

A baloldali előválasztáson nyert is, de az országgyűlési választásokon leszerepelt: összellenzéki jelöltként mindössze a szavazatok negyven százalékát sikerült megszereznie, amivel a második helyen végzett a fideszes Herczeg Tamás mögött. Utóbb ő maga posztolt arról, hogy a kampány idejére egy bérelt ingatlanba költözött Békéscsabára a családjával, amit a választási vereség után fel kellett adniuk. 

A Magyar Nemzet MSZP-s forrásait nem lepte meg értesülésünk, sőt mint egyikük fogalmazott, már régóta tudnak arról, hogy Gyurcsány Ferencéknek szándékukban áll Kunhalmi kiszorítása.

Mindazonáltal a szocialisták nem aggódnak különösebben a terv miatt. Elmondásuk szerint főként azért nem, mert az még nagyon távoli, és két feltételnek kellene teljesülnie hozzá. Egyrészt kérdés, hogy − akár a Momentum támogatásával − Szaniszló László valóban meg tudja-e tartani a polgármesteri székét, másrészt bizonytalan az is, hogy két évvel később Gyurcsányék valóban betartják-e az ígéretüket. 

De leginkább az kétséges, hogy egy Stummer nevű, Békés megyéből származó egykori jobbikos politikus mennyire alkalmas arra, hogy legyőzze Kunhalmi Ágnest, aki egymás után kétszer is hozta a körzetet 

– fogalmazott az egyik MSZP-s forrásunk. 

Ismert: Kunhalmi nemrég keményen nekiment a DK-nak amiatt is, hogy számos szocialista politikust követően Horváth Attila, Szombathely MSZP-s alpolgármestere és Kopcsándi József, Szombathely MSZP-s önkormányzati képviselője is a Gyurcsány-pártban folytatja a karrierjét. Az MSZP társelnöke a Spirit FM-ben úgy fogalmazott: az érintett politikusok nem önkéntesen mennek ide vagy oda. – Sok polgármester jelzi azt a nyomásgyakorlást, hogy ha valaki nem akar a választásokon kétfrontos csatát vívni, ha nyugalmat akar maga körül, akkor bizony meg kell állapodni – mondta. Arra a kérdésre, hogy a DK zsarolja-e a polgármestereket, úgy reagált: ő csak azt mondja, amit a polgármesterek jeleztek neki, hogy meg kell kötni az alkukat más pártokkal. Arra a felvetésre, hogy akár Gyurcsány Ferenccel vagy Dobrev Klárával beszél-e minderről, az MSZP társelnöke azt mondta: korábban megtette ezt, ám próbálkozása falra hányt borsónak bizonyult.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.