Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. június 15.
Horvátország
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Megdőlt a dollárbaloldal egyik legfőbb állítása

Bár az Action for Democracy hivatalosan a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését tűzte ki fő céljául, ehelyett az általa Amerikában összegyűjtött milliárdos összegeket a magyarországi országgyűlési választások befolyásolására használta fel úgy, hogy a szóban forgó pénzek a pártok kampánybeszámolóiban szereplő cégeknél kötöttek ki – egyebek mellett ezt támasztja alá a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra került beszámolója. A vizsgálat által feltárt pénzforgalmi adatokat az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálja majd.

Munkatársunktól
2023. 02. 07. 5:57
Korányi Dávid (Fotó: Wikipedia)
Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) ellenőrizte a baloldal kampányát milliárdokkal támogató Action for Democracy hivatalos bejegyzési dokumentációját, amelyet 2022. március 9-én nyújtott be a korábban Bajnai Gordon volt kormányfő, valamint Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként is ténykedő Korányi Dávid és Christopher Maroshegyi New York állam illetékes hivatalánál. A számlaforgalmi adatok áttekintésekor kiderült, az AD úgy kezdeményezett több száz millió forintos utalásokat az érintett magyar szervezetek irányába, hogy még be sem volt jegyezve.

„Különösen figyelemre méltó ez azért is, mert az alapítók a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését jelenítették meg fő céljuknak, ami nem felel meg a valóságnak. Ehelyett az összegek jelentős részét a magyar választások közvetlen, magyarországi befolyásolására használták fel” – tartalmazza a nyilvánosságra hozott beszámoló.

Korábban egyébként mind Márki-Zay Péter, a baloldal volt kormányfőjelöltje, mind Korányi Dávid igyekezett hangsúlyozni, hogy kizárólag a magyar diaszpóra tagjai körében gyűjtötték a felajánlásokat. Erről az állításról – Rákay Philip leleplező videójából – hamar kiderült, hogy egy szó sem igaz belőle, hiszen az AD adománygyűjtő felületén nem volt útlevélszám-rubrika, vagyis nemcsak magyar állampolgársággal rendelkező személy, hanem gyakorlatilag bárki utalhatott pénzt az amerikai szervezet számlájára.

A bejegyzési dokumentáció kitöltése során az alapítók jelezték azt is, hogy nagy összegű, 25 ezer dollár feletti támogatások is érkezni fognak az AD számlájára. Ez a tény lényegében már önmagában cáfolja azokat a hangzatos kijelentéseket, amelyek a mikroadományokra épülő gyűjtésről szóltak. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az internetes archívumban még élő adománygyűjtő felületen működő számláló csupán tizenegy felajánlást mutat, akkor semmi kétség afelől, hogy kisebb adományokról szó sem volt.

A NIK szerint a történtek azt valószínűsítik, hogy az AD-t eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre.

Mint ismert, a nemzetbiztonsági szervek megállapították, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogatószervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai, Bajnai Gordonékhoz köthető Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől indultak, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak öt részletben. A végső támogatói kör továbbra is ismeretlen.

A nemzetbiztonsági bizottság által nyilvánosságra hozott két időszakos beszámoló  alapján az is egyértelműnek látszik, hogy a külföldi források három helyen keresztül „gurultak” el különböző kampánycégekhez. A legnagyobb pénzek az EzaLényeg nevű lejáratóoldalt működtető korábbi Gyurcsány–Bajnai-tanácsadó, ifjabb Páva Zoltán cégének, az Oraculum 2020 Kft.-nek jutottak. Ez a vállalkozás közel kétmilliárd forinthoz jutott, amelyből hozzávetőleg 900 millió érkezett a közvélemény előtt ismeretlen svájci finanszírozóktól. Mellettük szintén nagy dollárbaloldali pénzosztó helynek bizonyult Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma, amely 1,8 milliárd forintot szerzett külföldről. Ennek a pénznek egy jelentékeny része, mintegy 1,4 milliárd forint azonban továbbvándorolt a Bajnai-féle DatAdat-csoporthoz, amely ráadásul közvetlenül is kapott az Egyesült Államokból közel 150 millió forintot.

A nemzetbiztonsági vizsgálat során megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is. Az a jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a vállalkozások a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták, ezért a NIK átadta a birtokába került információkat, pénzforgalmi adatokat az Állami Számvevőszéknek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára.

Borítókép: Korányi Dávid (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.