Megúszhatja a kartellezés miatt kiszabott tizenegymilliárdos büntetést Bige László cége

Bige László cégének még jó ideig nem kell befizetnie azt a tizenegymilliárdos büntetést, amit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szabott ki a baloldali oligarchához köthető Nitrogénművek Zrt.-re – tudta meg a Magyar Nemzet. A rekordösszegű bírságot azután állapította meg a versenyhivatal, hogy felmerült annak a gyanúja, hogy a műtrágyakirály cége többekkel együtt kartellezett, amivel súlyos károkat okozott a gazdáknak.

Munkatársunktól
2023. 02. 23. 13:00
Bige László
Nyíregyháza, 2020. április 24. Bige László, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója a Bige Holding cégcsoport által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a városháza Krúdy-termében Nyíregyházán 2020. április 24-én. A Bige Holding cégcsoport összesen 67,7 millió forint értékû vírustesztelõ berendezéseket adományozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla végleges végzése alapján elhalasztották annak a nagy összegű bírságnak a végrehajtását, amit még 2021 októberében állapított meg a Gazdasági Versenyhivatal – értesült a Magyar Nemzet.  A vállalkozást azért marasztalta el rekordösszegű, tizenegymilliárdos büntetéssel a GVH, mert szerintük a Bige Lászlóhoz tartozó Nitrogénművek más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak. A GVH végrehajtási eljárás megindítását kezdeményezte Bige László cége ellen, miután a Kúria elutasította a vállalat első, azonnali jogvédelemre irányuló beadványát, ugyanis nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. 

A milliárdos és környezete ugyanakkor újabb azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztettek elő tavaly tavasszal, abban a Fővárosi Törvényszék lapunknak adott korábbi tájékoztatása szerint a Nitrogénműveknek kedvező döntés született, amit a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla hetekkel ezelőtt helybenhagyott. A táblabíróság döntése után így eldőlt, hogy a Nitrogénművek számára a bírság végrehajtását elhalasztották.

Az ügyben megkerestük a GVH sajtóosztályát, tőlük is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a cégnek nem kell befizetnie a bírságot a jelenleg folyamatban lévő, a kartelldöntéssel szembeni közigazgatási per végéig. Hozzátették: a jogvédelmi kérelemnek azért adott helyt a bíróság, mert a Nitrogénművek valószínűsítette, hogy amennyiben befizetné a teljes bírságösszeget, az a működésének ellehetetlenülését eredményezné. A végrehajtás ideiglenes elhalasztása ellen a GVH-nak nincs jogi lehetősége fellépni.

„Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a bíróságnak a végrehajtás elhalasztásával kapcsolatos döntése nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a Nitrogénművek keresete megalapozott-e. Ezt a bíróság a kartelldöntéssel szembeni közigazgatási per lezárultakor ítéletben fogja eldönteni. Amennyiben a bíróság a GVH határozatát – amelyet a feltárt kartell több résztvevője nem vitatott – helybenhagyja, a cégcsoportnak be kell majd fizetnie a GVH Versenytanácsa által kiszabott bírságot” – közölte lapunkkal a versenyhivatal sajtóosztálya.

Bige Lászlónak nem csak a kartellgyanú miatt fájhat a feje, hiszen két büntetőügyben már vádat is emeltek ellene. Az egyik eljárásban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolja a milliárdost, 2021 októberében pedig hűtlen kezelés és ugyancsak vesztegetés miatt emeltek vádat a műtrágyakirály és öt munkatársa ellen, akik kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét.

Utóbbi vádirat lényege szerint Bige Lászlóék rendszeresen állítottak elő az előírtnál alacsonyabb minőségű termékeket, amelyek azonban felhasználhatók voltak. Ezeket aztán rendre értékesítették is, de a tényleges értéküknél jóval alacsonyabban, az önköltségi ár alatt. Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest. A vád szerint Bigéék öt éven át, 2011 és 2016 között jártak el így. Ez idő alatt megállapodtak a leértékelt termékeket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt nekik a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben. A milliárdos bűntársai így több mint hétszázmillió forinthoz jutottak hozzá. A vállalkozóval szemben börtönbüntetést, közügyektől való eltiltást, pénzbüntetést indítványozott az ügyészség. Emellett a vállalkozónak a vesztegetési pénzt is vissza kell adnia.

A két bíróság előtt lévő ügy mellett Bigét egy nyomozati szakban zajló eljárás is „karcolgatja”. A milliárdos szolnoki cégével, a Bige Holding Kft.-vel összefüggésben ugyanis nyomozást indított a rendőrség. Az ügy előzménye, hogy még 2018 novemberében nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai valósággal megszállták a szolnoki gyárat.

Azóta kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt folytat eljárást. A nyomozásban tavaly három személyt „vettek elő” a rendőrök, nemrég pedig újabb két emberrel bővült a gyanúsítottak köre. Úgy tudjuk, az érintettek Bige vállalkozásához köthető személyek, és mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

Borítókép: Bige László (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.