Újra feltűnt a CEU alapítója a Jobbik környékén

Hatvanmillió forintos szerződést kötött a Jobbik frakciója azzal a Civitas Intézet Zrt.-vel, amelynek vezérigazgatója, Nagy-Pál Levente társalapítója a Prosum Alapítványnak. Ennek a brüsszeli székhelyű szervezetnek a másik alapítója Teplán István, aki Soros Györggyel megálmodta, majd létrehozta a CEU-t.

Munkatársunktól
2023. 02. 17. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CEU-t Soros Györggyel megalapító Teplán István által létrehozott Prosum Alapítvány az egyik partnere annak a cégnek, melynek hatvanmillió forintos megbízást adott a Jobbik frakciója tavaly év végén – derült ki az Ország­gyűlés honlapjára feltöltött nyilvános szerződésekből. A dokumentum szerint a Nagy-Pál Levente vezette Civitas Intézet Zrt. feladata Az Európai Unió és a szankciós politika megítélése, a magyar lakosság attitűdjei az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban című szakanyag elkészítése volt, 280 oldalas terjedelemben . 

A Lukács László György jobbikos frakcióvezető, valamint a Civitas vezérigazgatója által aláírt szerződés 2022. november 16-tól december 6-ig szólt, azaz a cég három heti megbízásra kapott közel hatvanmillió forintot.

A CEU-alapító Teplánt is foglalkoztató Civitas Intézet, mely – honlapja szerint – „egy európai tudásközpont, amelynek fő célja az európai demokrácia és az európai integráció előmozdítása elemzésekkel és vitákkal a lehető legszélesebb körben, ideológiai elfogultság nélkül, de a demokráciába és szabadságba vetett hittel”, két partnerrel dolgozik, ezek egyike a Prosum Foundation. A brüsszeli irodával rendelkező alapítványt a 2007-ben a Gyurcsány-kormány személyügyi központját vezető, a CEU-t is megalapító Teplán István hozta létre a Civitas Intézetet is vezető Nagy-Pál Leventével.

Nagy-Pál Levente korábban a Jobbik 2017-es béruniós kezdeményezésének projektvezetője volt, az európai béreket szorgalmazó kampány brüsszeli konferenciáját pedig a párt holdudvarában akkor már aktívan tevékenykedő Teplán moderálta.

A sajtóban korábban megjelent írások szerint a Jobbik és a Soros Györgyhöz köthető Teplán kapcsolata Vona Gáborig nyúlik vissza. A volt pártelnök a G-nap után induló Magyar Nemzet Szalon zárt körű rendezvénysorozat eseményén találkozott először a Soros-egyetem alapítójával, aki aktívan dolgozott a Jobbik újjáépítésén. 

Olyannyira, hogy az osztrák Die Pressében egy olyan írást is közölt, amelyben szalonképesnek nevezte az egykori szélsőjobboldali pártot.
A Prosum Alapítványt Teplán István hozta létre 2018-ban, kötődését a Soros-hálózathoz pedig az is jól mutatta, amikor kiálltak Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke mellett, aki Magyarországot támadva olyanokat mondott, mint hogy „a magyar médiában már nemigen lehet találkozni a hatalommal szemben kritikus anyagokkal” és „Magyarországon eltűnőben van a demokrácia”.

Korábban megírtuk: 2019-ben, amikor Gyöngyösi Márton már EP-képviselő volt, a Jobbikhoz közeli Bibó István Népfőiskola Alapítvány a pártvezetés részvételével „értelmiségi disputát” szervezett Marcaliban, ahol felszólalt a CEU alapítója is, aki óva intett az identitáskérdéstől, az ideológiagyártástól, az eredeti értékekhez való visszatéréstől. 

– Én amúgy is javasolnám ezt a jobboldal–baloldal, vörös–fekete–kék–zöld–barna színeknek az elfelejtését. Egy valódi néppártnak kéne létrejönnie, és főleg azért – és ez egy megint egy tézis vagy hipotézis –, mert szerintem csak egy néppárt képes arra, hogy ezt az egy nagy kormányzó párt és sok kicsi ellenzéki párt dichotómiát megszüntesse – fogalmazott akkor Teplán.

Borítókép: Teplán István (Forrás: Origo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.