időjárás 20°C Magdolna 2023. május 29.
logo
Havasi Gábor 2019-ben elbukott, most a DK jelentkezett be a helyéért

A Momentum már most vesztésre áll Budapesten

Kreft-Horváth Márk
2023.03.21. 04:45 2023.03.21. 08:55
A Momentum már most vesztésre áll Budapesten

Hiába vezet 14 budapesti kerületet ellenzéki polgármester 2019 óta, a ciklus végére csak egy momentumos maradt köztük. Az ellenzéki összefogás felbomlásával felértékelődött, hogy kik birtokolják ezeket a biztosnak tűnő politikai pozíciókat, ha Gyurcsányékon múlik, akkor Soproni Tamás 2024 után is egyedül képviseli a Momentumot a Fővárosi Közgyűlésben. A Momentum most Donáth Annával az élen azon dolgozik, hogy legalább még egy polgármestert adhassanak Budapesten.

– „A jövő polgármestere” – ez jutott eszembe Havasi Gáborról, Budafok-Tétény momentumos polgármesterjelöltjéről, mikor a március 15-i Nagytétényi forradalmi pikniken beszélgettünk – posztolta pár napja közösségi oldalára Donáth Anna. A Momentum európai parlamenti képviselője és hivatalos „húzóarca” nem véletlenül kezdett kampányba pártjának 22. kerületi polgármester-jelöltje mellett. Amennyiben ugyanis Gyurcsány Ferencék budafoki szervezetén múlik, úgy Havasi csak maximum a nagyon távoli jövő polgármestere lesz, hiszen vele egy időben már a DK is bejelentette, hogy Perlai Zoltánt indítja 2024-ben a 22. kerületben.  

A Momentum Havasi Gáborban bízik.
A Momentum Havasi Gáborban bízik. Fotó: Donáth Anna/Facebook

Donáth Anna szerint világos jövőkép nélkül nincs esély arra, hogy felhatalmazást kapjanak egy kerület, egy város vagy egy ország vezetésére. Valószínűleg ennek is volt köszönhető, hogy 

Havasi Gábor 2019-ben kikapott a Fidesz–KDNP-s Karsay Ferenctől a polgármester-választáson.

Pedig négy éve egyedüli kihívóként próbálkozhatott Havasi, minden baloldali párt beállt mögé, és a Mi Hazánk Mozgalom sem indított külön jelöltet a dél-budai kerületben. 

Megnehezítik a Momentum dolgát Gyurcsányék

Valószínűleg ez is Gyurcsányék érvei között szerepelt, amikor bejelentkeztek a kerületért. A Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint, ha a DK el is fogadja Karácsony Gergely ajánlatát, ami arról szól, hogy a 2019-ben győztes 14 ellenzéki polgármester összbaloldali támogatással, egy civil ernyőszervezet színeiben újraindulnak az általuk irányított kerületekben; akkor is arra fognak törekedni, hogy a jelenlegi kormánypárti vezetésű kerületekben „aránytalanul sok” DK-s jelöltet állítsanak. 

Ezzel megnehezítik a Momentum dolgát is. Az olimpiaellenes párt 2019-ben ért el először öt százalék feletti eredményt egy választáson, akkor a májusi európai parlamenti voksoláson törték át az üvegplafont maguk fölött, és juttattak ki két képviselőt is Brüsszelbe. 

Ezen a választáson kaparintotta meg a DK is a legnagyobb ellenzéki párt pozícióját, és ekkor vetették be először Dobrev Klárát is, akivel együtt négy képviselővel erősítették meg uniós képviseletüket. 

A Momentum számára reménykeltő 2019-es EP-eredmény után fél évvel három budapesti kerületben tudtak polgármestert állítani, akiket a teljes baloldali összefogás is támogatott. Déri Tibor a IV. kerületben, Soproni Tamás pedig a VI.-ban nyert, egyedül Havasi Gábor nem járt sikerrel. A ciklus közben aztán Déri átült a DK fővárosi frakciójába, és azt is bejelentette, hogy 2024-ben nem indul újra, maga helyett DK-s alpolgármesterét, Trippon Norbertet ajánlja a kerület vezetőjének. Az egyedüli momentumos kerületi polgármesterként állva maradt Soproni Tamás a jelek szerint pedig nem reménykedhet abban, hogy 2024-től legalább még egy párttársa polgármesterként bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe. Úgy tűnik, ha a DK-t nem tudja rávenni a visszalépésre, Havasi Gábor kénytelen lesz egészségügyi tanácsnokként tovább dolgozni a fővárosért. Ehhez persze az is kellene, hogy Karácsony Gergely újrázni tudjon. 

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője (Fotó: Genevieve Engel)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.