Adományokat küldött az Emberi Méltóság Tanácsa Kárpátaljára

Több ezer csomagot juttatnak el a határon túl élő, nehéz sorsú magyar és más nemzetiségű fiataloknak.

2023. 03. 28. 15:43
Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy minél több kárpátaljai fiatalnak szebbé, örömtelivé tegyük a húsvéti ünnepét háborús időkben, a karácsony előtti segítségnyújtáshoz hasonlóan ezúttal is adományokat küldünk a határon túlra

– nyilatkozta lapunknak kedden délután az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Idősebb Lomnici Zoltán elmondta, hogy a civil szervezetük a megalakulása óta próbál segíteni a Kárpátalján élő nemzettársaknak, így az ott élők mellett álltak az orosz–ukrán háború kitörése előtt is. Hozzátette: Szunai Miklóssal, az Emberi Méltóság Tanácsa főtitkárával ezúttal több ezer csomagot adtak át a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének. Azt kérték Brenzovics Lászlótól, hogy juttassa el az adományokat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolába, a középiskolába és a nagydobronyi gyermekotthonba.

Fontos, hogy a magyar állam mellett a civil szervezetek is minél több támogatást adjanak Kárpátaljára. Egyrészt azért, mert nagyok a nehézségek, és odakint minden segítség jól jön ilyen háborús időkben. Másrészt az adományokra azért is szükség van, mert azokból a Kárpátalján élő ukránok és ruszinok is részesülnek, a főiskolán ugyanis nemcsak magyar fiatalok tanulnak

– fogalmazott idősebb Lomnici Zoltán, aki megjegyezte: járt korábban a nagydobronyi gyermekotthonban is, ahol szintén sok ukrán árva gyermeket nevelnek fel. Az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke szerint a magyar állami és civil segítség fényében kifejezetten visszás az ukrán nyelvtörvény, amely megakadályozza a gyermekeket, hogy a kultúrájukat megtarthassák.

Idősebb Lomnici Zoltán kérdésre elmondta, hogy a több ezer, Brenzovics Lászlónak átadott csomag nagyon sok használati cikket és ajándékot tartalmaz, így például táskákat, olvasószemüvegeket, írószereket, sakk-készleteket, de húsvétra tekintettel még kölnivizet is.

Igyekeztek olyan tárgyakat, ajándékokat összeválogatni, amelyeknek a kárpátaljai magyar és nem magyar fiatalok hasznukat veszik, és amely örömet okoz nekik ilyen nehéz időkben. A csomagokat teherautóra rakták, és a szállítmány hamarosan megérkezhet majd Kárpátaljára az oktatási és szociális intézményekbe.

Borítókép: Balról jobbra idősebb Lomnici Zoltán, Szunai Miklós és Brenzovics László (Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.