César Hidalgo: Vezető egyetem lehet a Corvinus Európában

Nagyot lendített a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi elismertségén César Hidalgo mesterségesintelligencia- és adattudomány-kutató meghívása, mivel neki köszönhetően az intézmény csatlakozni tudott a rangos Európai Kutatási Térség programhoz. A lapunknak adott interjúban a tudós elmondta, miért van óriási potenciál a modellváltáson átesett oktatási intézményben. Emellett elárulta, miért nélkülözhetetlen a mesterséges intelligencia a gazdaság fejlődéséhez, valamint beszámolt arról is, hogyan került Magyarországra.

2023. 03. 03. 12:00
null
20230223 Budapest César Hidalgo fizikus, író Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól szervezett, nyitott és összehangoltan halad a kitűzött céljai felé a modellváltásnak köszönhetően a Budapesti Corvinus Egyetem – jelentette ki lapunknak César Hidalgo. A világhírű mesterségesintelligencia- és adattudomány-kutató pozitív benyomásokat szerzett arról, hogy az egyetemen mindenki ugyanazt azt a célt akarja elérni: nemzetközi elismertséget a Corvinusnak. Emellett azt akarják, hogy a hallgatók jó tanulási tapasztalatokkal gazdagodjanak, továbbá olyan készségeket sajátítsanak el, amelyekkel megállják a helyüket a munkaerőpiacon – fejtette ki, és hozzátette: segíteni akarnak a nemzetközi tudósok idecsábításában, javítani akarják a Corvinuson végzett kutatás hatásfokát.

A mesterséges intelligencia segít a gazdaság megértésében a világhírű tudós szerint. Fotó: Kurucz Árpád

Fiatal tehetségek a középpontban

Kijelentette: szeretné beindítani a fiatal kutatók karrierjét, mert úgy látja, sok tehetség van az egyetemen, és fontos neki, hogy összekösse őket a megfelelő emberekkel.

Hangsúlyozta: az a tény, hogy ő most itt van, visszatükrözi az egyetem átalakulását, ami 2019-ben kezdődött, és lehetővé tette, hogy a Corvinus Kollektív Tanulási Központját az Európai Kutatási Térség programja (ERA-Chair) finanszírozza öt éven keresztül, amelynek célja az intézmény kutatási teljesítményének jelentős növelése. 

Szerinte Magyarországról is lehetséges világszínvonalú kutatást végezni, és örömét fejezte ki, hogy ily módon is hozzá tud járulni az intézmény és a hallgatók jövőbeli sikereihez. Úgy fogalmazott, hogy öt éven belül a Corvinus vezető üzleti és gazdasági egyetem lehet Kelet-Európában, de akár az egész kontinensen. – Az egyetemet remekül irányítják, a vezetőség nagyon elszánt, hogy bevonzza a tehetséges diákokat és fejlessze a kutatási kapacitását, ezért úgy vélte, a Corvinus jó irányba halad. A még jobb kiteljesedés érdekében érdemes világszínvonalú szakembereket az egyetemre csábítani, amihez a feltételek adottak, különösen a Corvinus Institute for Advanced Studies keretében – világított rá.

César Hidalgo kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban a doktori témavezetője Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató volt, és rajta keresztül kezdett el részt venni a tudományos életben a 2000-es évek közepén. A Corvinusra érkezve lehetőséget kapott arra, hogy megkezdje az együttműködést azokkal a munkatársakkal, akikkel közös témákon dolgoznak.

Kutatásaik fő témái a mesterséges intelligencia használata, az adattudomány és a hálózattudományi módszerek, amelyek segítségével szeretnék megérteni például a gazdasági fejlődés technológiai és földrajzi vetületeit – részletezte.

A mesterséges intelligencia használata

César Hidalgo a mesterséges intelligenciát használó ChatGPT-ről elmondta: ez egy kiváló nyelvi modell, ami a mögötte lévő matematikai eszköztár alapján képes meggyőző mondatokat alkotni. Úgy fogalmazott, ezt a technológiát ő nem írásra szereti használni, hanem arra, hogy visszacsatolást kapjon a saját alkotásáról. – Ha az ember ír egy véleménycikket vagy egy értekezést, az eszköz el fogja mondani, hogy mondjuk a második bekezdésben valamelyik szónak a használata nem egyértelmű. Ez olyan hasznos visszajelzés, amit nagyon sokba kerül megkapni egy jó szerkesztőtől, és ebből is az látszik, hogy a technológiától nem kell félni, mert nem helyettesíti a kreatív író munkáját, hanem segít jobbá tenni azt – érvelt a kutató. 

A tudós emlékeztetett: már több mint egy évtizede olyan technikák kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a hatalmas adathalmazok alapján segítenek megérteni, hogyan változnak vagy éppen miért növekednek egyes gazdaságok az idő haladtával. 

A mesterséges intelligenciát egy mikroszkóphoz hasonlította, ami ténylegesen lehetővé teszi, hogy a részecskék láthatóvá váljanak. Hidalgo megjegyezte, hogy kutatási tevékenysége mellett van egy tíz éve működő vállalkozása is, amivel professzionális szintre tudta emelni ezeknek az adatterjesztési rendszereknek a megalkotását.

A tudomány hétköznapi haszna

Hidalgo állítása szerint már a hétköznapokban is használható a mesterséges intelligencia, bár inkább közvetett módon. Elmondta, az említett cégével a mexikói kormány megbízásából létrehoztak egy gazdasági adatokat gyűjtő és ezeket vizualizáló platformot (Datamexico.org), amit manapság az ország összes kereskedelmi attaséja használ világszerte a diplomáciai kirendeltségeiken. – Ezzel azt segítik, hogy Mexikóba vonzzanak befektetéseket – magyarázta. 

Szakmai céljairól kijelentette: 

most a Budapesti Corvinus Egyetemmel nemzetközi vezető szerepre törnek a gazdaság megértéséhez szükséges mesterséges intelligencia és adattudomány használatában. 

Mint mondta, arra is tudják használni a mesterséges intelligenciát, hogy elemezzenek meglévő adatrendszereket, és ebben az esetben akár azt is meg tudják jósolni, hogyan fog fejlődni a gazdaság vagy hogy milyen kereskedelmi partnerekkel fog kapcsolatba lépni az adott ország. – Ez csak néhány példa arra, hogy mivel fogunk foglalkozni az elkövetkező néhány évben a Corvinuson – zárta gondolatait César Hidalgo.

Borítókép: César Hidalgo, mesterségesintelligencia- és adattudomány-kutató a Budapesti Corvinus Egyetemen 2023. február 23-án (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.