Hadházy Ákos nem mond tényeket, csak véleményt – derült ki a bíróságon

Furcsa hozadéka volt ma a munkahelyét gyakran kerülő Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rágalmazási perével párhuzamos másik pernek. Kisvaszar polgármesternője vitte bíróságra a rágalmazás ügyét, miután a képviselő és roma családok állítólag többször is letolvajozva őt arról beszéltek: ellopták a roma kisebbségnek szánt pénzeket. Hadházy ma tanúként azt állította, ő csak véleményt mondott, nem tényeket.

2023. 03. 22. 16:59
null

Furcsa hozadéka volt ma a munkahelyét gyakran kerülő Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rágalmazási perével párhuzamos másik pernek. Kisvaszar polgármesternője vitte bíróságra a rágalmazás ügyét, miután a képviselő és roma családok állítólag többször is letolvajozva őt arról beszéltek: ellopták a roma kisebbségnek szánt pénzeket. Hadházy ma tanúként azt állította, ő csak véleményt mondott, nem tényeket.

Hadházy Ákos csak véleményt mond és nem tényeket – erről maga az egykor baloldal által támogatott, ma függetlennek mondott országgyűlési képviselő beszélt a Komlói Járásbíróságon az ellene indult rágalmazási per mellékszálaként egy roma család ellen indult perben. 

A képviselőt  és több roma családot a 300 fős baranyai zsákfalu, Kisvaszar független polgármestere, Kovács Mónika jelentette fel még tavaly május 29-én, Hadházy és a családok ugyanis azt állították, hogy a településen „ellopták” azokat az EU-s pénzeket, amelyeket a romák felemelésére szántak. 

Hadházy Ákos éppen nem mond véleményt. Fotó: Mirkó István

Hadházy egyébként a parlamenti alakuló ülés napján jelentkezett be Kisvaszarból. 

A feljelentés nyomán a Komlói Járásbíróság indítványozta az Országgyűlésben, hogy függesszék fel Hadházy Ákos mentelmi jogát, amit a mentelmi bizottság nem javasolt, de a Tisztelt Ház október 25-én ennek ellenére felfüggesztette a mentelmi jogot a rágalmazási ügyben.

Hargittai János, a Mentelmi Bizottság elnöke többek között ezt mondta a szavazás előtt az ügyről: „...(egy) érintett egyik család, amely sérelmezte azt, ami ott történt, a képviselő úrhoz fordult, Hadházy képviselő úrhoz fordult, Hadházy képviselő úr meghallgatta ezt a családot, a család egy tagját, és annak kapcsán megfogalmazta Facebookon többször a dörgedelmes állításait. Ennek a lényege az, hogy ellopták a falu pénzét, a szegények pénzét a tolvajok, a tolvajok között az első természetesen a polgármester, és így tovább. Útmutatást is kért a család, ha jönnek ellenőrizni, a támogató jön ellenőrizni a projekt befejezését, akkor ők hogy járjanak el. A képviselő úr válasza az volt, látom a feljelentésből, hogy természetesen a támogatót ne engedjék be a lakásba. Így is járt el a családnak ez a tagja, és nem engedte be a támogatót, hogy ellenőrizzék a beruházás megvalósulását, ami egyébként megvalósult.” Az elnök még hozzátette: ...az Országgyűlés […] ilyenkor azt mérlegeli, hogy zaklató-e ez a magánvádas indítvány, elvonja-e az országgyűlési munka elől a képviselőt. Hadházy képviselő úrtól, ha szó szerint az országgyűlési munkát ehhez a Házhoz kötöm, akkor nehéz elvonni, hisz eddig sem járt be az Országgyűlésbe, és nyilatkozta, hogy a jövőben sem teszi meg.”

A mentelmi jog felfüggesztése után a Komlói Járásbíróság békéltető tárgyalást tűzött ki, ami eredménytelenül zárult. Hadházy ügyében terv szerint május 23-án ítélkeznek. A mai tárgyaláson pedig tanúként Hadházy Ákos arról beszélt, hogy ő csak véleményt mondott.

A magánvádló hiába csatolt be hangfelvételt az ominózus kijelentésekről, és hiába idéztetett be tanúkat, akik ugyanarról beszéltek, ami a hangfelvételen is hallható. A polgármester asszony és ügyvédje szerint egyértelműen bizonyították, hogy a rágalmazás megtörtént.

A perbe fogott roma család csatlakozva Hadházy tanúskodásához azzal védekezett, hogy a polgármesternek közszereplőként tűrnie kell a véleményt. A Komlói Járásbíróság elfogadta a védekezést, miszerint a honatya nem tényeket, hanem véleményt mondott és hivatkozva az Alkotmánybíróság közszereplőkre vonatkozó állásfoglalására, miszerint közszereplő köteles elviselni a véleményt, elutasította a család elleni magánvádat.

– Minden fórumon hangoztatta Hadházy Ákos a településünket és engem besározó úgymond véleményét. A perbe fogott családok szintúgy. A becsületünk visszaszerzése és az igazságba vetett hitünk miatt is megfellebbezzük a járásbíróság döntését, viszem másodfokra az ügyet – mondta a Magyar Nemzetnek Kisvaszar független polgármestere. 

Kovács Mónika hozzátette: ugyanebben az ügyben két érintett család ellen is magánvádas eljárást indított rágalmazás miatt, az egyiket meg is nyerte, elmarasztalták a vádlottakat.

– Érdekes, hogy abban a perben nem voltam közszereplő, akinek tűrnie kell a „véleményt”, igaz, az érintettek nem is állították, hogy véleményt mondtak volna – tette hozzá a polgármester asszony.

Megvalósultak a projektek

A Hadházy Ákos célkeresztjébe került projektekről Hargittai János, a Mentelmi Bizottság elnöke ezt mondta a Parlamentben: „Ez egy baranyai zsebkendőnyi település, Észak-Baranyában egy 300 fős település, független polgármesterrel. Tisztességesen dolgozó emberek élnek ezen a településen. Ez a polgármester és ez a testület két EFOP-os projektet valósított meg, nagyon nehéz sorsú emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Akik azt a térséget ismerik, és ismerik a települést, Nagy Csaba képviselőtársam leginkább ilyen, én is ismerem, közel van a választókörzetemhez, ezért tudom, hogy ez a projekt ott meg is valósult. Mi ezt a térséget nemcsak akkor látogatjuk, amikor az Országgyűlés ülésnapját negligáljuk, hanem egyébként is ott élünk ebben a térségben.”

Borítókép: Hadházy Ákos, aki nem tényeket, hanem véleményt mond, Kisvaszar határában. (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.