Három év alatt a háromszorosára nőtt a publikációk száma a Corvinuson

A kormány felelősséget vállal azért, hogy az Erasmus-programban részt vevők el tudjanak utazni – nyilatkozta Takáts Előd rektor.

2023. 03. 12. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többi közgazdász diplomáshoz képest 30-40 százalékos bérelőnye van egy Corvinuson végzett hallgatónak – mondta Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a Vasárnapi újság című rádióműsor ma reggeli adásában. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a modellváltó intézmények részvételét az Erasmus+ és a Horizont Európa (Horizon Europe) programokban, a rektor kijelentette: 

újabb kötelezettségvállalás továbbra sem lehetséges mind az Erasmus-program diákjai, mind az Erasmus+ programban a professzorok számára, illetve a Horizon Europe program kapcsán a kutatók számára. 

Hozzátette: megvannak a keretszerződések, így ez rövid távon nem jelent problémát. Ezenkívül 

mind a Corvinus, mind a magyar kormány felelősséget vállalt azért, hogy kifizessék a rájuk háruló kötelezettséget, így a diákok el tudnak utazni – biztosított. 

Kifejtette: hosszú távon azonban ez nem működik, mert meg kell újítani a keretszerződéseket.

Takáts Előd kitért arra is, hogy miután a Corvinus egyetem diákjai nagyon sikeresek, ez a felfüggesztés számukra külön fájó kérdés, és mintegy ötszáz hallgatójukat érinti. Szavaiból kiderült: csatlakozott az egyetemhez a lapunknak nemrég interjút adó nemzetközi kutató, César Hidalgo is a Horizon Europe keretében, és tavaly az egyetemnek több ilyen programhoz kapcsolódó ösztöndíjat sikerült megnyernie, mint az előző hét évben összesen. Hozzátette, maga is szóvá tette az Európai Bizottság döntéséről alkotott véleményét olyan fórumokon, amelyek segítségével eljuthatnak gondolatai az európai döntéshozókhoz. 

– Káros a magyar hallgatók uniós tanulmányokból való kizárása, mert az európai egység szempontjából is nagyon fontos lenne nekik ehhez a lehetőséghez jutni 

– vélekedett a rektor. 

A modellváltás eredményeiről szólva kiemelte: ennek köszönhetően három év alatt háromszorosára nőtt a publikációk száma, ami a nemzetközi tudományos közösség szerint egy nagyon nagy ugrás. 

Megújult az egyetem oktatási portfóliója, indultak új szakok, elkezdték mérni az oktatás teljesítményét, továbbá egyre több nemzetközi oktatót vesznek fel, de nagymértékben nőtt a külföldről érkező hallgatók aránya is – sorolta Takáts Előd.

Borítókép: Takáts Előd rektor beszédet mond a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Várkert Bazárban 2022. augusztus 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.