Megkérdőjelezhetetlen a kormánypártok népszerűsége

A kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak – derült ki a Társadalomkutató legújabb felméréséből. Mint írták, a Fidesz egy most vasárnapi választáson még nagyobbat nyerne, mint egy éve.

Magyar Nemzet
Forrás: Társadalomkutató2023. 03. 30. 8:08
GULYÁS Gergely; BENKŐ Tibor; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; GYÜRK András; ROGÁN Antal; KÁSLER Miklós; SEMJÉNNÉ MENUS Gabriella; MÁGER Andrea
Budapest, 2022. április 3. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz egy most vasárnapi választáson ugyanakkora támogatottsággal (52 százalék) még nagyobbat nyerne, mint egy éve, mivel az összefogott ellenzék (30 százalék) a tavalyi eredményénél is gyengébben szerepelne – olvasható a Társadalomkutató legfrissebb felmérésében.

Fidesz
Töretlen a Fidesz-KDNP támogatottsága. Fotó: Társadalomkutató

Mint jelezték, a Társadalomkutató a 2022-es áprilisi választás legpontosabb előrejelzését adta, s az egyéves évforduló alkalmából ismét megmérte a magyar társadalom politikai preferenciáit. Ebből kiderült, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetségre egy most vasárnapi választáson az urnához járulók 52 százaléka szavazna, amely hibahatáron belül tér csak el a Társadalomkutató által a választás előtt mért 50 százalékos támogatottságtól és az 52,5 százalékos tényleges belföldi választási eredménytől.

 

Ezek alapján a kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak, s képesek lennének megismételni a 2022-es országgyűlési választáson elért győzelmüket

 

– rögzíti a kutatás.

Kiemelték, hogy a baloldalhoz sorolt ellenzéki pártok egykori összefogása táborának támogatása tovább apadt. A legutóbbi országgyűlési választás előtt a Társadalomkutató a baloldali közös lista 40 százalékos eredményét jelezte előre, de az a választáson csupán a belföldi szavazók 36 százalékát tudta megszerezni. Az akkori politikai szövetséghez tartozó erők összesen azonban ma már csak 30 százalékos támogatottsággal bírnak. 

 

Ez azt jelenti, hogy a baloldali tábor nemcsak tovább töredezett azáltal, hogy Márki-Zay Péter mozgalma önálló párttá alakult, vagy a Jobbik egykori elnöke új mozgalmat alapított, hanem zsugorodott is (Jakab Péter szervezetének támogatására nem kérdeztünk rá, mivel az nem minősül egyelőre politikai pártnak, így nem is indulhat választáson)

 

– hangsúlyozza a Társadalomkutató.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szétbomlott összefogás egykori pártjai vegyes képet mutatnak: a legerősebb köztük a Demokratikus Koalíció, amely mögött a választók 12 százaléka áll. Feleekkora támogatottsággal követi őket az egykori blokkból a 6 százalékos Momentum. Őket a Jobbik követi a sorban, 4 százalékos támogatottságával a bejutási küszöb körül inog. Az LMP (3 százalék), az MSZP (2 százalék), illetve a Párbeszéd (1 százalék) jelentősen elmarad a parlamenti bejutást és frakcióalakítást biztosító támogatottságtól. A 2022-es választás óta zászlót bontó Mindenki Magyarországa Néppárt mindeddig a választók 2 százalékát tudta megszólítani.

 

Az egykori baloldali szövetségtől elpártolt szavazók feltehetőleg más pártokat erősítenek: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tavalyi 3,4 százalékos választási eredményét jócskán túllépné, jelenlegi 10 százalékos támogatottságával egyértelműen átlépné a parlamenti belépési küszöböt

 

– ismerteti a kutatás.

Emlékeztetnek, hogy 2022-ben egyedül a Társadalomkutató jelezte előre, hogy a Mi Hazánk bejuthat az országgyűlésbe. Most az intézet által mért és a valóságban is megvalósult 6 százalékos belföldi választási eredményét a Mi Hazánk a választás óta tovább javította: „most vasárnap” a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka adná voksát a radikális jobboldali pártra.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.