MSZP: El a kezekkel Horn Gyulától!

Dömötör Csaba szerint Horn megítéléséről azokat kellene kérdezni, akiket üldöztek, fenyegettek, családtagjaikat megölték a kommunizmus alatt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 28. 13:31
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2023. február 28. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtt felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. február 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra lejárató kampány indult Horn Gyula néhai miniszterelnök ellen – mondta napirend előtti felszólalásában Molnár Zsolt (MSZP), aki arra szólította fel a magyar kormányt: szálljon ki ebből a küzdelemből, hagyja azt a radikálisokra.

Szánalmasnak nevezte, hogy a kormányhivatal megtámadja a főváros döntését arról, hogy Horn Gyuláról nevezett el egy közterületet. Molnár Zsolt olyan államférfinak nevezte Horn Gyulát, aki „talán legtöbbet tette Kohl kancellár után a német egyesítésért, ezáltal az új európai egység létrehozásáért”. 

– A szovjet csapatok árnyékában vágta át a vasfüggönyt – mondta az MSZP-s politikus, aki szerint az 1994-es kétharmados győzelem utáni önmérséklet példaképét támadják. Azt is mondta: Horn Gyula 1956-os szerepvállalásával valóban lehetnek kétségek, de Winston Churchill egykori brit kormányfőt sem az ír felkelés vérbe fojtása alapján, hanem komplex életpályája alapján ítélik meg. 

„El a kezekkel Horn Gyulától, attól az államférfitól, aki példát mutatott Európának demokráciából, és sokat tett azért, hogy Európa újra egyesülhessen a vasfüggöny lehullta után” – zárta felszólalását Molnár Zsolt. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy felelt: a korszakok és miniszterelnökségek megítélése a történészek dolga, Horn Gyula politikai tevékenysége azonban „meglehetősen ellentmondásos”, sokakban kelt indulatot. Rámutatott: Horn Gyulának szerepe volt az 1956-os megtorlásokban. 

– Ha ezt a szőnyeg alá söprik vagy elbagatellizálják, akkor mind a mai napig ellentmondásos a viszonyuk az erőszakhoz, akkor még nem tudták lezárni a Tanácsköztársaságot, 1956-ot és 2006-ot sem – fogalmazott Dömötör, aki azt kérte az MSZP-s képviselőtől, hogy Horn Gyula megítéléséről kérdezze meg azokat, akiket üldöztek, fenyegettek, kisemmiztek, vagy családtagjaikat megölték, kínozták a kommunizmus alatt. 

Az államtitkár cáfolta, hogy Horn Gyula kormánya önmegtartóztató lett volna, rámutatva, akkor „dobták oda” a magyar ipar jelentős résztét külföldi tulajdonosoknak úgy, hogy annak következményeit máig érezzük. Legyalulták a piacot, „rablóprivatizációt” folytattak – fogalmazott Dömötör Csaba.

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.