Több mint negyvenmillió forint haszonra tettek szert kiszolgáltatott emberek kihasználásával

Kiszolgáltatott helyzetben lévő rokonaikkal végeztettek nehéz fizikai munkát egy borsodi kitelepülésen. Két férfit és nőt vádolnak azzal, hogy saját vállalkozásukban egy rossz egészségi állapotban lévő férfit és egy hatfős családot dolgoztattak ingyen.

Magyar Nemzet
Forrás: Ügyészség2023. 03. 27. 15:01
null
Debrecen, 2022. szeptember 20. Felhalmozott tûzifa a Nyírerdõ Zrt. nagycserei rakodó telephelyén, Debrecenben 2022. szeptember 20-án. Elindul a hatósági áras tûzifaprogram, a vásárlási szándékkal az erdõgazdaságoknál lehet jelentkezni. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első eset 2018 és 2020 között történt, amikor egy jövedelemmel nem rendelkező, beteg férfit köteleztek, néhány esetben kényszerítettek, hogy nehéz fizikai munkát végezzen a tüzelőanyag-kereskedésükben és a vegyesboltjukban. Fizetségként mindössze ételt és napi két liter bort adtak, az alkalmi munkavégzésért járó napi bérét nem kapta meg. 

Ezzel közel ötmillió forint összegű jogtalan előnyhöz jutottak.

A másik alkalommal 2018 és 2021 között egy hatfős, jövedelemmel nem rendelkező, mélyszegénységben élő családot dolgoztattak vállalkozásaikban, ahol szintén nehéz fizikai munkát kellett végezniük. A nélkülöző család háza időközben lakhatatlanná vált, ekkor a munkaadók elköltöztették őket, és az egyik vádlott bérleti díjat szedett tőlük. Fizetségük egy kevés étel és ital volt, ami épphogy elegendő volt a mindennapi szükségleteikhez. Ruházatot adtak még, és ritkán minimális pénzbeli juttatást. 

Az elvégzett munkáért pénzt nem adtak, így közel harminchatmillió forint előnyre tettek szert jogtalanul.

A főügyészség a jelenleg letartóztatásban lévő két férfi és a bűnügyi felügyelet alatt álló nő ellen emberkereskedelem, kényszermunka bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat. Fegyházbüntetést, pénzbüntetést, vagyonelkobzást és közügyektől való eltiltást indítványoztak a vádlottak ellen – adott tájékoztatást a Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegyei Főügyészség.

Borítókép: Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.