Krisztus szenvedésére és halálára emlékeznek a keresztények

A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a felnőtt hívektől.

2023. 04. 07. 10:03
null
20210402 Báta A katolikus hívők nagypénteken – általában délután háromkor – végigjárják a tizennégy állomást, imádkozva, elmélkedve, emlékezve a Megváltó szenvedéseire: megostorozására, elítélésére, ártatlansága ellenére, tövissel való megkoronázására, kereszthordozására és megfeszítésére. Keresztútjárás a bátai Szent Vér templomnál. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Fotó: Mártonfai Dénes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagypénteken a katolikus egyház Krisztus halálára és szenvedésére emlékezik. Ezen a napon a világon sehol nem mutatnak be szentmisét, hiszen Krisztus maga az áldozat, az oltár díszek nélkül emlékeztet a Golgota csupasz szikláira és az önmagát teljesen átadó Krisztusra is – tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. E szerint a szertartást bemutató pap piros miseruhában, szótlanul vonul be a templomba, ahol az oltár elé földre borulva imádkozik. Mint írták, ez a megrendítő cselekedet hódolat a Golgotán bemutatott áldozat, az önmagát kiüresítő és a földdel egyenlővé tévő Jézus előtt. Ezen a napon a szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból. Ezek a részek a hagyomány szerint a kezdeti időktől fogva változatlanok.

Az Atya elfogadta Krisztus keresztáldozatát a megváltásunkért Fotó: Krizsán Csaba

A nagypénteki szertartás során az olvasmányok Jézus szenvedésének titkát tárják elénk, majd az igeliturgia drámai csúcspontja következik: János evangélium Passió történetének a felolvasása (vagy eléneklése). Ekkor tárul fel a legmélyebb titok: az a főpap, aki vállalja a szenvedést, a kínhalált, nem más, mint Krisztus, az Isten Fia, akinek áldozatát az Atya elfogadja a mi megváltásunkért, minden ember megváltásáért.

Az olvasmányok után az egyház egyetemes könyörgései következnek. Az egész emberiségért, az anyaszentegyházért, a pápáért és püspökökért, a papságért, a világi és egyházi vezetőkért, minden egyes emberért egyaránt fohászkodik a könyörgések alatt.

A könyörgések után a pap a feketevasárnapon (nagyböjt 5. vasárnapján) letakart keresztről leveszi a leplet, és a hívek térdhajlítással, csókkal hódolnak a feszület előtt, amelyen láthatóvá válik a Megváltó megkínzott, feláldozott teste. Az anyaszentegyház a kereszthódolattal Isten végtelen szeretetéért, megbocsátásáért, a megtérésért ad hálát. Ő az, aki ma is él, ma is szenved az egyházáért.

Mivel ezen a napon nincs szentmise, ezért a Miatyánk és az Isten báránya elimádkozása után a korábban átváltoztatott szentostyát kapják meg az áldoztatás során a hívek. A nagypénteki szertartás ezzel véget ér, ám szinte minden templomban lehetőség van közös virrasztásra, imádkozásra.

Az egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció (Jeremiás siralmai) és a legtöbb templomban keresztútjárást is tartanak.

Borítókép: A megfeszített Krisztus (Fotó: Tolnai Népújság/Mártonfai Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.