időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo
A hívők közössége Krisztus győzedelmes feltámadását, a halál legyőzését ünnepli húsvétkor

A megváltás misztériuma emberi ésszel felfoghatatlan titok

Borsodi Attila
2023.04.08. 09:28 2023.04.08. 09:44
A megváltás misztériuma emberi ésszel felfoghatatlan titok

Nagyszombaton, a legtöbb helyen sötétedés után, de mindenképpen az esti órákban veszi kezdetét a vigília szentmise, amelynek lényegi részei a IV. század óta változatlanok: a fény liturgiája, az igeliturgia, a vízszentelés és az áldozati liturgia – erről tájékoztatta közleményben a Magyar Nemzetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. E szerint a fény liturgiájában a fényköszöntő rítus az ókori lámpagyújtás ősi szertartásából fejlődött ki.

Nagyszombaton Erdő Péter bíboros celebrálja a feltámadási misét a Szent István Bazilikában Fotó: Havran Zoltán

 

Ma a tűzszentelés szertartása után körmenetben vonulnak be a hívek a templomba, majd következik a vigília következő eleme, amely a húsvéti gyertyához kapcsolódik (a kereszt jelének, az évszámnak, valamint az alfa és ómega betűknek a bevésését, a tömjénszemek ráhelyezését). A húsvéti gyertya meggyújtása Krisztust, a világ világosságát idézi fel a keresztények előtt

 

– mutattak rá. Hozzátették: a sötétségben és csendben felhangzik a Húsvéti örömének, az Exultet. Ennek az ősi éneknek az első soraiban már felcsendül húsvét felfoghatatlan titka, a megváltás misztériuma: „Az égben immár ujjongva zengjen az angyalok kórusa, és ujjongjanak Isten csodálatos művei: fölséges nagy Királyunk győzelmét búgó kürtnek hangja áldva áldja! A föld is örvendjen, hogy ekkora fényár sugárzik rája, és a nagy Király örök tündöklése árad el rajta; érezze meg az egész nagy világ: már tovatűnt a bűnnek árnya! És vígság töltse el szent anyánkat, az egyházat, hogy ilyen fényesség ragyog benne, visszhangozzék a nép szent éneke, bátran töltse be az Isten házát!”

A glóriára ismét megszólalnak a harangok, az orgona és a csengők. Az olvasmányok és az evangélium után következik a keresztkútnál végzett vízszentelés, közben a mindenszentek litániáját éneklik a hívek.

Ha vannak felnőtt keresztelendők, ekkor kapják meg a beavató szentségeket (a keresztelés mellett a bérmálást és az elsőáldozást), ahogy az már az ősegyházban is gyakorlat volt. Ha nincsenek, a közösség akkor is megújítja a keresztségben tett fogadalmait, vagyis hitet tesz Isten mellett és ellene mond a sátán kísértésének. A vigíliát az eucharisztia ünnepélyes bemutatása koronázza meg.

Az egyház legnagyobb ünnepén, húsvétkor, a hívők közössége Krisztus győzedelmes feltámadását, a halál legyőzését, a megváltást ünnepli.

Húsvétvasárnap ünnepi szentmiséket mutatnak be minden templomban, és hirdetik, hogy az Üdvözítő „Feltámadt, valóban feltámadt”, Isten irgalmas szeretete győzött a bűn és a halál felett.

Borítókép: Újra fény lép a sötétség helyébe (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.