Teljesen kiüresedik a fővárosi önkormányzat

Ha így haladnak Karácsony Gergelyék, a ciklus végére nem lesz olyan kerület a fővárosban, amely nem kényszerült volna fővárosi feladatok átvételére. A főpolgármesteri pozíciót teljesen kiüresítették, érdemes lehet újra elgondolkozni annak átalakításán.

2023. 04. 25. 7:10
null
M3 Metró Pótlóbusz Nagyvárad tér 20210715 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros csődjével fenyegetőző Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat egyszerűen nem látja el feladatainak egy jelentős részét, emiatt a legtöbb esetben baloldali vezetésű kerületek is kénytelenek átvállalni azokat. A napokban például a DK-s vezetésű XVIII. kerület kezdte meg saját kontójára az Üllői út felújítását. Bár a 2022-es országgyűlési választási kampányban még Karácsony Gergely is ígéretet tett az útfelújítás elindítására, ahogyan azt korábban megírtuk, mégis a kerületi költségvetés terhére kezdték meg a munkálatokat pár napja

KARÁCSONY Gergely; SZANISZLÓ Sándor; KUNHALMI Ágnes; GAJDA Péter, fővárosi önkormányzat
Karácsony Gergely természetesen így is szívesen pózol majd a DK-s Szaniszló Sándorral, igaz a fővárosi önkormányzat egy fillért sem ad a felújításhoz. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Hasonló problémával küzd az ugyancsak baloldali vezetésű Ferencváros is, amely szintén kénytelen volt több kötelező fővárosi feladatot is átvenni Karácsony Gergelyéktől, ilyen a Ferenc körút–Üllői út sarkán lévő árkád takaríttatása vagy a Nehru-part és a Mester utca karbantartása, takarítása. 

– Az Üllői úton most éppen zöldesíteni fogunk növénykazettákkal a főváros helyett, de lehetne még sorolni. A probléma az, hogy amíg Karácsony Gergely helyett ezekkel a munkákkal foglalkozik Ferencváros cége, addig a saját közterületeivel nem tud. Így sok munka későbbre tolódik, mert a kerületnek nincs rá elég embere, és nincs rá elég forrása. Például emiatt az őszi faleveleket most takarítják össze a kerületi területeken, de sok helyen nincs kaszálva, így a kutyások a toklászveszély miatt nem tudják még kedvenceiket elengedni – mondta a Metropolnak korábban Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz vezetője. 

Szintén fővárosi feladat lenne a Vérmező felújítása, amelyet részben az I. kerületi önkormánvyzat vállalt át. Karácsony párttársa, a Várnegyedet jelenleg vezető V. Naszályi Márta és a ma már Momentum-elnök Gelencsér Ferenc korábban a teljes megújítás átvállalását fontolgatta, ebből annyi valósult meg, hogy lecseréltek pár padot – ezt azonban a kerület pénzéből tették, egy fővárosi kezelésű területen. 

Korábban is jellemző volt, hogy a fővárosi önkormányzat a kerületekre hárítja a feladatait

A Karácsony-féle városvezetés egyébként nem most kezdte ezt a típusú akciózását, 

emlékezetes volt, amikor a fővárosi kukák jelentős részét leszerelték spórolásra hivatkozva, később ezek helyett ismét a kerületeknek kellett szeméttárolókat felhelyezni. 

De emlékezetes volt az is, amikor a főváros a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt is le akarta fújni, amelynek megszervezését végül az V. kerületi önkormányzatnak kellett átvállalnia. A fővárosi kerületek közül egyébként egyikben sem beszélnek csődközeli állapotról, a növekvő adóbevételek (amelyek a főváros kasszáját is hizlalják) és a kormánytól kapott támogatások (ilyet kap Budapest is) biztosítják a működésüket. A főváros egyetlen feladata, amelyet nem tud átruházni a kerületekre, a BKV fenntartása lenne, a közösségi közlekedés ügyét azonban rendszerint zsarolásra használja fel a főváros, a hiányt pedig 2019 óta csaknem a tízszeresére növelték a legfontosabb fővárosi cégben. 

Emlékezetes, 2019-ben Tarlós István akkori főpolgármester lapunkban közzétett nyílt levelében jelezte, hogy személyes közbenjárására maradt meg az önállóan választható főpolgármesteri pozíció. 

Karácsony Gergelyék azonban három és fél év alatt olyan szinten kiüresítették a fővárosi önkormányzatot, hogy érdemes lenne újra napirendre venni, hogy valóban szükség van-e a főpolgármesteri látszatpozíció fenntartására.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Bach Máté

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.