Újjáalakult a Magyar Külügyi Intézet

Gladden J. Pappin vezetésével segíti a Magyar Külügyi Intézet a miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatalát.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya a Külügyi és Külgazdasági Intézet megújításáról és megerősítéséről döntött, mint arról korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ hírt adott.

A megújulás célja, hogy az intézet hatékonyabban támogathassa a miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatali munkáját, és megerősítse eddig is végzett tevékenységeit: az akadémiai világ és a nemzetközi agytrösztök információinak becsatornázását, illetve a magyar külpolitika alapvetéseinek szélesebb és szakmai közeggel való megismertetését, valamint a nyilvánossággal való aktív kommunikációt a nemzetközi eseményekről. 

A külpolitikai szakmai műhely visszatér a 2014-es átszervezés előtt használt nevéhez, és Magyar Külügyi Intézetként (MKI) folytatja munkáját. Megváltozik a kormányzati kapcsolódási pont is: a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való szoros kapcsolat fenntartása mellett a jövőben a miniszterelnök politikai igazgatóján keresztül segíti a kormányzati munkát, jogállását tekintve állami tulajdonú gazdasági társaságként. 

A szervezet új elnöke Gladden J. Pappin lesz, aki a politikatudomány és a nemzetközi kapcsolatok nemzetközi szakértője. 

Az MKI új, magyar és amerikai állampolgárságú elnöke a Harvard Egyetemen doktorált, majd a Dallasi Egyetemen oktatott, illetve évek óta a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója. 

A Magyar Külügyi Intézetben folytatja a munkát az eddigi vezetés: Schőberl Márton vezérigazgatóként, Baranyi Tamás pedig az intézet szakmai tevékenységéért felelős stratégiai igazgatóként fog dolgozni. Az intézet kutatási igazgatója Eszterhai Viktor lesz. 

A Magyar Külügyi Intézet új működési formájához szükséges Felügyelő Bizottságot nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek alkotják majd: a bizottság elnöke Balla János volt nagykövet, volt miniszterelnöki főtanácsadó, tagjai pedig Győri Enikő volt nagykövet, európai parlamenti képviselő, valamint Szerdahelyi István diplomata, Magyarország szöuli nagykövete lesznek. 

Ők vezetik az MKI-t 

Gladden J. Pappin magyar állampolgársággal is rendelkező amerikai politológus. Három diplomáját és PhD-fokozatát is a Harvard Egyetemen szerezte. 2017-ben az American Affairs című közpolitikai folyóirat társalapítója volt. A Dallasi Egyetem docense, kutatási területe az Egyesült Államok és Európa jelenkori politikája, valamint a modern liberalizmus szellemtörténete. 2021 szeptembere óta a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, a Magyar Külügyi Intézet leendő elnöke.

Schőberl Márton 2007-ben diplomázott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakán, majd az üzleti világban és az államigazgatásban dolgozott. 2014 és 2018 között a Külügyi és Külgazdasági Intézetet vezette, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkárként szolgált a negyedik Orbán-kormány idején. 2022 júliusában tért vissza igazgatóként a Külügyi és Külgazdasági Intézethez. 

Baranyi Tamás 2010-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen történelem és amerikanisztika szakon. 2011-től 2015-ig a Terror Háza Múzeumban dolgozott, három évig kutatási vezetőként. 2018-ban védte meg doktori disszertációját az ELTE-n. 2015 és 2020 között az Antall József Tudásközpont kutatási vezetője volt. 2013 óta több felsőoktatási intézményben oktat geopolitikai kurzusokat. 2020 februárja óta a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese. 

Eszterhai Viktor PhD-fokozatát 2018-ban szerezte az ELTE-n, történelem- és földrajztanári, valamint pszichológus viselkedéselemző diplomával is rendelkezik. 2014 és 2015 között államközi ösztöndíjjal a pekingi Tsinghua Egyetem szenior vendégkutatója, 2017- ben egy hónapig a Fudan Egyetemen vendégkutató ösztöndíjas volt. 2015 és 2021 között a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet szenior kutatója, 2019 és 2021 között a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. 2021 januárja óta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Borítókép: Gladden J. Pappin (Fotó forrása: Mandiner/Mátrai Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.