BRFK: Zászlórúddal szurkálták, fémtárgyakkal dobálták a rendőröket, két embert elfogtak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatót tartott a pénteki fővárosi jogellenes gyűlésről, a gyűlésen résztevők erőszakos fellépéséről és a rendőri intézkedésekről.

Munkatársunktól
Forrás: Police.hu2023. 05. 20. 1:10
pedagógus tüntetés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, pénteken ellenzéki demonstrációt tartottak Budapesten. A bejelentett tüntetés után többen a Lendvay utcai Fidesz-székház felé vették az irányt, ahol erőszakos jelenetek játszódtak le, több demonstráló provokálta a rendőröket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság még éjfél után szombaton sajtótájékoztatót tartott a történtekkel kapcsolatban. Fülöp Gergely alezredes elmondta, hogy az Oktogonon véget érő bejelentett gyűlés után a tüntetők egy csoportja elindult a Lendvay utca irányába, miközben provokálni kezdték a rendőröket, szavakkal, majd tettekkel is.

Először még csak papírrepülőket dobáltak, majd előkerült többek között teli sörösdoboz, valamint fém termosz és vas csavar is. Ugyanakkor horgászbottal és törött zászlórúddal is szurkálták a rendőröket – számolt be róla a Mandiner. 

Ezekkel a tárgyakkal támadtak a rendőrökre a baloldali garázdák. (Fotó: Origó)

A beszámoló szerint a néhány száz főből álló tömeg folyamatosan, összehangoltan próbálta meg áttörni a rendőrsorfalat.

Az alezredes úgy vélekedett, hogy az egyre inkább agresszívabbá váló támadások jogossá tették volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök viszont óriási türelemről tettek tanúbizonyságot, és inkább testi erővel tartották vissza a tömeget. 

Az egyes ellenzéki portálokon terjedő fokozott rendőri intézkedésekről szóló hírekkel kapcsolatban az alezredes kifejtette, hogy a kollégái a lehető leghumánusabban, jogszerűen jártak el. 

Fémpalackot is hajigáltak a demonstrálók. (Fotó: Police.hu)

Az események során összesen négy embert kellett kiemelniük a tömegből, őket viszont a saját testi épségük védelmében húzták be a sorfal mögé, mivel nekipréselte őket a tömeg a rendőrsorfalnak. Ellenben két embert elfogtak hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Mint mondta, füstgyertyát is dobtak a rendőrök közé

Pirotechnikai eszközöket is alkalmaztak a demonstrálók, az alezredes példaként egy füstgyertyát említett. Egy konkrét személy ellen már megtették a szabálysértési feljelentést pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt. 

Fülöp Gergely hozzátette: a rendelkezésükre álló összes felvételt megtekintik és ki fogják elemezni, vagyis feltehetőleg további eljárások is indulhatnak majd, ha ezt a felvételek indokolják. Az alezrdes elmondta, hogy az összes intézkedés összesítése még nem történt meg, erről végleges számot majd a holnapi napon fognak kiadni.

Komoly sérülést is okozhat egy ehhez hasonló eldobott tárgy. (Fotó: Police.hu)

Borítókép: Ismét erőszakba torkollott a baloldali demonstráció. (Forrás: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.