Dömötör Csaba: A baloldal receptjét sem a háborús időszakban, sem azután nem érdemes kipróbálni

Az MSZP háztartási mentőcsomagot javasol.

Bákonyi Ádám
2023. 05. 02. 15:49
null
20220620 budapest parlament rendkivuli ulese havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komjáthi Imre napirend előtt arról beszélt, hogy a dolgozó magyar emberek nem tudnak tisztességesen megélni, a megkeresett javaik csak a túléléshez elegendők. 

A munkások termelik meg a GDP-t, az ő munkájuk viszi előre az országot – hangoztatta az MSZP képviselője hozzátéve, hogy a dolgozóknak fizikai és anyagi biztonságra, valamint szociális védőhálóra van szüksége. 

Komjáthi ezért háztartási mentőcsomagot javasolt, amelynek része az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának nulla százalékra csökkentése, az élelmiszerekre kivetett extra áfa eltörlése.

Érvelt az élelmiszerárstop megtartása mellett, javasolta, hogy vezessenek be élelmiszer-bankkártyát a leginkább rászoruló 300 ezer családnak havi 20 ezer forint értékben. Ötszázalékos nyugdíjemelést javasolt júniustól, valamint hogy célzottan támogassák hazai kisboltokat, hogy az árstopos termékek mindenhol elérhetők legyenek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában közölte, a kormány minden lehetséges módon szeretné megbecsülni azokat, akik bérből és fizetésből élnek, és azt szeretné elérni, mindenkinek legyen munkája, aki akar és tud dolgozni. 

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy amikor a kormány megkezdte a munkáját 12 százalék volt a munkanélküliség, majd ez az arány négy százalék alá csökkent. – És miközben járvánnyal, illetve háborúval is szembesültünk az elmúlt években, a munkanélküliség azóta is rekordszint közelében van – tette hozzá. 

Az államtitkár szólt arról, hogy a háború és az arra adott, rossz brüsszeli válaszok éreztetik hatásukat, idén ez négyezermilliárd forintos mozgástérszűkülést jelent.

 Ezért is jelentős eredmény, hogy a magyar gazdaság még ilyen körülmények között, a háborús évben is növekedni tudott. Ezért jelentős eredmény az, hogy a foglalkoztatottsági mutatók jobbak, mint az uniós átlag, és még ezekben a hónapokban is elmondhatjuk, hogy soha nem dolgozott annyi ember Magyarországon a rendszerváltás óta, mint éppen most

– mondta az államtitkár hangsúlyozva: egy ilyen rendkívüli helyzetben a bruttó béremelkedés is felette van az inflációnak, azaz sikerült reálbér-emelkedést elérni. Dömötör Csaba a szocialista javaslatokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldali választási programok adóemelésekről szólnak, és egyhavi nyugdíjat is a baloldal vett el az idősektől. 

– Ha az önök receptjét követnénk, magasabb lenne a munkanélküliség és alacsonyabbak a fizetések. Szerintem ezt ne próbáljuk ki sem a háborús időszakban, sem azután – zárta szavait az államtitkár. 

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.