Farkas Bertalan már várja az első magyar női űrhajóst + videó

A Heves Megyei Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Technikumának meghívására csütörtökön Egerbe látogatott Farkas Bertalan.

MAGYAR NEMZET
Forrás: HEOL2023. 05. 12. 14:47
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első magyar űrhajóst, korábbi vadászpilótát, nyugalmazott dandártábornokot köszöntötték az iskola rendészeti tagozatos tanulói. A meghívott elmondta, 1981-ben is járt már az intézményben, 42 év múltán látogatott vissza. Kiemelte, gondolatébresztőnek is szánja előadását, és bízik abban, hogy hamarosan női űrhajósa is lesz Magyarországnak – írta meg a HEOL.hu.

A következő magyar űrhajós viszont már biztosan férfi lesz.

 A jelentkezők között voltak hölgyek is, de a négyfősre szűkített mezőnyben már csak férfiak maradtak. Annak érdekében, hogy valakiből űrhajós legyen, tanulnia kell, emelte ki Farkas Bertalan.

Kifejtette, ő még vadászpilóta sem szeretett volna lenni gyerekkorában, űrhajós pláne nem, hiszen akkoriban még ilyenek nem is voltak. A kisvárdai középiskolájában padtársa unszolására jelentkezett vadászpilótának; ő megfelelt az orvosi vizsgálatokon, a barátja nem.

Farkas Bertalan mesélt a külföldi gyakorlatokról, s arról is, hogy 1977 májusában megszületett kislánya, majd júniusban jött a hír, lehet jelentkezni űrhajósnak.

 Felesége nem örült az ötletnek, de azzal vigasztalta, hamar kiesik a rostán. Nem így történt, a 95 jelentkező közül benne volt a hét kiválasztottban, a Szovjetunióban pedig négyre, majd kettőre szűkült a potenciális utazók száma.

Farkas Bertalan arra biztatta az egri tanulókat, hogy sajátítsanak el nyelveket, sportoljanak sokat.

Borítókép: Farkas Bertalan a Heves Megyei Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Technikumának előadásán (Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.