Kellemes tavasszal indul, aztán lecsapnak a viharok + videó

A Kárpát-medence időjárását anticiklon határozza meg. Az egyre inkább labilizálódó légkörben pénteken már elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az északi szelet erős lökések kísérhetik.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 26. 6:58
null
Keszthely, 2023. március 28. Kialakuló viharfelhõk és esõcellák a Balaton felett, a keszthelyi öböl térségében, közel a vízparthoz. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken folytatódik a gomolyfelhős, napos idő. Délután elszórtan 

kialakulhat zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás is kísérhet. 

A Dunántúl északnyugati, nyugati részein a legkisebb a csapadék valószínűsége.

Az északias szél több helyen megélénkül, a Dunántúl nyugati tájain meg is erősödhet. 

Zivatar környezetében átmenetileg viharos lökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Hol várható felhőszakadás?

Pénteken napközben leginkább az ország középső harmadában számíthatunk zivatarok kialakulására. A Nyugat-Dunántúlon nem, a keleti területeken csak elvétve fordulhat elő zivatar.

A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti. 

Az intenzívebb gócokhoz 30 millimétert meghaladó csapadék, felhőszakadás is társulhat.

Szombatra virradóra a zivatartevékenység a Duna vonalában maradhat fenn.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyére.

Ezek közül Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyében felhőszakadás kialakulására is figyelmeztettek.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a hosszú hétvégén?

A következő napokban sok napsütésben lesz részünk. Ugyanakkor az összeáramlás miatt gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok, zivatarok alakulnak ki.

A pünkösdi hosszú hétvégén továbbra is az anticiklon peremén marad térségünk. Csapadékra nagyobb eséllyel számíthatunk hétfőn, amikor labilisabb légtömeg tölti ki hazánk területét.

A hőmérséklet az átlag közelében alakul. Kora nyárias idő vár ránk, jellemzően 25 fok körüli nappali csúcsértékekkel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.