Kerti rutinmunkának indult, ásatás lett a vége + fotó

Rég nem láttak ilyet Rákóczifalván.

Magyar Nemzet
Forrás: SZOLJON2023. 05. 08. 13:18
A csontváz csuklóján bronz karperecet találtak
Fotó:                                      / Forrás: Beküldött fotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy többezer éves csontváz került elő a földből Rákóczifalván, amelyre egy, a Petőfi Sándor úton található ingatlan kertjében bukkantak rá kerti csapszerelés közben. Egyébként lehetett sejteni, hogy a kerti csap körül valami nincs rendben, ugyanis aki a telken él, már korábban is talált egy koponyacsontot. Értesítette a rendőrséget, és már akkor egyértelmű volt, hogy a csont nem korabeli, hanem sokkal régebbi. 

A csontváz csuklóján bronz karperecet találtak
Fotó:                                      / Forrás: Beküldött fotó
Forrás: Szoljon

Megkeresték a Damjanich János Múzeumot, így nem sokkal később elkezdték a terület feltárását „Akkor egy zsugorított, tehát magzati pózban elhelyezett ember csontváza került elő, a kezei előtt egy kis korsóval. A temetésnél ebbe valószínűleg ételt vagy italt tettek, amire a halottnak a túlvilágon lehet szüksége” – fogalmazott a Szoljonnak Nagy Fanni, a múzeum régésze, aki arról is beszámolt, hogy a szombaton feltárt második csontváz is hasonló pózban feküdt, és a csuklóján találtak egy bronzból készült karperecet is. A temetkezési póz és a karperec is arról árulkodik, hogy mindkét embert a késő bronzkorban temették el. „Ezen a helyen minden bizonnyal egy temető húzódott” – fűzte hozzá. 

 

Igaz, a második csontváznak hiányzott a lábfeje, amely feltehetően a modern bolygatás miatt alakulhatott így, valószínűleg akkor szedhették ki, amikor a kerti csapot telepítették. 

Rákóczifalván egyébként többfelé találtak már korábban csontvázakat, egykor, 3400-3500 évvel ezelőtt itt élt egy olyan népcsoport, amelyet a régészek rákóczifalvai csoportként emlegetnek. Jelenleg a településen nem végeznek kutatásokat, de feltehetően bőven lenne mit feltárni a környéken.

 

 

 

 

 

A régészeti leletet feltárták és elszállították a helyszínről a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.