Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Zsigó Róbert: Egyre nő a nyomás a béke hangján megszólaló országokon

A Fidesz politikusa szerint a Barátság kőolajvezeték felrobbantása súlyos fenyegetést jelentene Magyarország szuverenitásával szemben.

2023. 05. 22. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is háborús hangulat uralkodik Európában. A legtöbb tagállam az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás mellett érvel, Magyarország azonban kitart a békepárti álláspontja mellett – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Zsigó Róbert. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: a háború folytatása újabb emberéletekbe kerül és a konfliktus kiterjedésével fenyeget. Mint mondta, azonnali tűzszünetre és diplomáciai tárgyalásra van szükség, ami hosszú távon garantálni tudja a békét és a biztonságot.

– A békepárti álláspontunkkal sokan nem értenek egyet és azon dolgoznak, hogy belesodorjanak minket a háborúba – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Emlékeztetett, hogy az Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felvetette, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság kőolajvezetéket, ami tönkretenné a magyar ipart, továbbá felhívta a figyelmet, hogy az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető vállalat vezetője elmondta, hogy Brüsszelből azt az üzenetet kapták: ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátság kőolajvezetéket.

– Egy ilyen lépés súlyos fenyegetést jelentene Magyarország szuverenitásával szemben 

– húzta alá Zsigó Róbert.

Kiemelte, hogy beszédes a magyar baloldal hallgatása, akikre megint csak nem lehet számítani, mindez pedig felveti, hogy egyetértenek a fenyegetésekkel és háborúpártiak. – Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak a listájára helyezte a semmilyen jogszabályt nem sértő OTP-t. Mindaddig, amíg ez így van, Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági áldozatot jelentenének az EU-tól – jegyezte meg a Fidesz politikusa.

– Egyre nő a nyomás a béke hangján megszólaló országokon, de mi akkor is a béke ügyét fogjuk képviselni

– szögezte le.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára jelezte: nem lenne véletlen, ha történne valami a Barátság kőolajvezetékkel, hiszen pár hónapja az Északi Áramlat gázvezetéket robbantották fel furcsa körülmények között.

Az államtitkár szót ejtett arról is, hogy hazánkkal szembeni nyomásgyakorlási eszköz az EU-s pénzek visszatartása, ezért is jött múlt héten Magyarországra az EP ellenőrző bizottsága. – A bizottság egyik hangadója, Daniel Freund úgy határozta meg a testület munkáját, hogy ellenőrzik, Magyarország elvégezte-e a házi feladatát. Vajon kitől van Daniel Freundnak felhatalmazása arra, hogy házi feladatokat osztogasson? – fogalmazott Dömötör Csaba.

Borítókép: Zsigó Róbert (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.