A párt nélkül maradt Ujhelyi István befejezi EP-képviselői pályafutását

A politikus tegnap megszavazta a Magyarországot elítélő EP-határozatot.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 9:40
null
Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: MTI/Mónus Márton)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ideje lezárni a találgatásokat: 

hosszas mérlegelés és egyeztetés után azt a döntést hoztam, hogy tíz év − sokak visszajelzése alapján valóban sikeres − európai parlamenti szolgálat után jövőre befejezem brüsszeli pályafutásom ezen szakaszát”

− fogalmazott mai közleményében Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója.

Emlékeztetett, hogy nemrég élete egyik legnehezebb és legfájdalmasabb döntését kellett meghoznia, amikor hosszú belső harcok és az MSZP befolyásos emberei által elfojtott reformtervek után kénytelen volt kilépni a szocialista pártból.

−Most is nehéz döntést kellett meghoznom az egyszerre feszítő politikai tettvágy és a velem szemben megfogalmazott választói várakozás, valamint a feszülő politikai környezet egymásra ható keretei között. Többen is megkerestek az elmúlt időszakban − bizonyos esetekben meglepő helyekről −, hogy ismertségemmel és politikai aktivitásommal erősítsem egy adott közéleti csoport vagy párt munkáját − fogalmazott a politikus.

Mint írta, volt, akikkel megugorhatatlan értékrendbeli és politikai távolság nehezítette a lehetséges együttműködést, de voltak olyan beszélgetőpartnerek is, akikkel több volt a közös nevező, mint a véleménykülönbség, mégis végül abban tudtak csak megállapodni, hogy nem állapodnak meg. Hozzátette: „Számomra nem kérdés, hogy aktív részese akarok és fogok is maradni a magyar közéletnek, továbbra is minden erőmmel és tehetségemmel támogatni fogom a demokratikus ellenzék erőit a mielőbbi rendszerváltás érdekében. Ha erre az Európai Parlamentben szándékom és vállalásaim ellenére már nem lesz lehetőségem, akkor más pályán.”

Kiemelte, hogy brüsszeli feladatait és kötelezettségeit természetesen a jövő évi választásokig – ahogy fogalmazott – a tőle megszokott lendülettel, kérlelhetetlenséggel és hitelességgel fogja ellátni. Hozzátette: Megtiszteltetés volt számára az EP megválasztott képviselőjeként szolgálni a magyar embereket, védeni a magyar érdekeket Brüsszelben és óvni az európai értékeket Magyarországon. 

Ítéljék meg önök, hogy milyen munkát végeztem, de talán nem véletlen, hogy az egyetlen olyan magyar politikus vagyok, akit négyszer is az Év EP-képviselőjének jelöltek és aki kétszer el is nyerte a díjat. Kiváló munkatársaimmal közösen számtalan eredményt sikerült elérnünk ebben a kilenc (jövőre kereken tíz) évben: a tizennyolc éves fiataloknak járó ingyenes európai vonatbérlet pályázatának elindítását, az Európai Egészségügyi Unió forradalmi programjának megalapozását, a turisztikai szakma megerősítését és megemelését, az uniós források kapcsán a végső kedvezményezettek védelmének garantálását, magyar fiatalok képzését és lehetőséghez juttatását, vagy épp a korrupt NER-elit bűneit feltáró közszolgálati adatgyűjtés leleplező eredményeit

 − fogalmazott közleményében Ujhelyi István. Hozzátette: számára nemcsak az EP-képviselői munkája során elnyert díjak, egyéb elismerések vagy épp a − mint írta − NER folyamatos és durva támadásai jelentik annak visszaigazolását, hogy az ellenzéki oldal egyik eredményes harcosak, hanem annak az immár több mint húszezer embernek a feliratkozása, akik az általa alig néhány hónapja életre hívott Esély Közösség szimpatizánsainak, támogatóinak, vagy épp aktivistáinak jelentkeztek.   

Mint ismert, tegnap megszavazta az Európai Parlament a Magyarországot elítélő állásfoglalást: 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel és 33-an tartózkodtak. Megszavazták a határozatot a magyar baloldali EP-képviselők, köztük a momentumos Cseh Katain és Donáth Anna, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben Ujhelyi István, a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba.  

 

Launk is írt arról, hogy a baloldali európai parlamenti képviselő korábban határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőihez, ugyanakkor olyan fényképek kerültek elő, ahol Eva Kailivel együtt pózolt, konferenciát is szerveztek közösen, és még közös javaslatot is jegyeztek. Ujhelyi Istvánról az is kiderült, hogy egy másik letartóztatott szocialista politikussal, Marc Tarabellával is jó viszonyt ápolt, aki tegnap szintén megszavazta a Magyarországot elítélő EP-határozatot. 

 

Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.