Közelít a Balatonhoz a csaknem húsz hajóból álló konvoj

Az út felén túl van a kötelék, vasárnap a felépítményeket szállító uszály már megérkezett Siófokra.

2023. 06. 26. 16:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) két új katamaránját és két új kompját szállító konvoj jelenleg a Sió csatorna 121 kilométeres szakaszán halad – erről a társaság adott ki közleményt. Eszerint a hajók az út első részében a Gemenci erdőn haladtak keresztül, a második felében pedig a Sió mentén található települések mellett úsznak végig a csatornán, hogy végül megérkezzenek a Siófok–Kiliti zsiliphez. – Az út felén már túl vannak, a mai napon mindannyian elérték Simontornyát, miközben vasárnap a felépítményeket szállító uszály már meg is érkezett Siófokra – emelték ki.

BAHART
A hajókonvoj járművei már egyesével haladnak Fotó: Bahart

A közleményben emlékezettek arra, hogy a hajók érkezése kifejezetten nagy innovációs mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban. Mint írták, negyven éve, a rendszerváltás óta nem történt ilyen léptékű fejlesztés, hiszen 1978 és 81 között szerezte be a Bahart a jelenleg is használt három katamaránját, és a kompok átlagos életkora is 50 és 60 év közé tehető.

Mint korábban megírtuk, az új hajókat úsztató konvoj múlt szerdán a komáromi hajógyárból indult el a Dunán. Komárom és a Sió torkolata között 272 kilométert tett meg, majd csütörtökön, a nap végén érkezett meg a keselyűsi zsiliphez. A flotta hajóit ezután átzsilipelték a Sió csatornára, majd ezután a konvoj elindult a Balaton felé. Erre a 121 kilométeres útvonalra a kezdeti hét hajóból álló flotta kibővült, a Balatonról és a Dunáról további munkahajók érkeztek a munkálatok segítése érdekében.

Mint előzőleg írták, az ebben közreműködő csaknem húsz hajó koordinációja rendkívül komoly logisztikai feladatot jelent a szakembereknek.

Hozzáfűzték, hogy a csatornán az új hajók már egyesével, vontató- és tolóhajók segítségével fognak továbbhaladni. Mivel a hajókat a szállítás, úsztatás miatt részlegesen szét kellett szerelni a forgalomba állás előtt, még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.

Borítókép: Utaznak a hajók a Sió csatornán (Fotó: Bahart)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.