Lehullott a ponyva a Corvin áruház homlokzatáról

Öt évig tartó felújítási munkálatok után lekerült a ponyva a Corvin áruház homlokzatáról. Mostantól újra, 56 év után – a korábbi bádogborítás helyett – a műemlék épület eredeti homlokzata díszíti a Blaha Lujza teret. Az áruház magántulajdonban van, a felújítás is magánberuházásban készült el, a felújítással új elnevezést is kapott, az újranyitás után Corvin Palace névvel működik tovább. Budapest főépítésze a párizsi Lafayette és a londoni Harrods áruházakhoz hasonlította a Corvint.

2023. 06. 06. 18:10
null
Karácsony Gergely Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Éppen ötvenhat éve, 1967-ben rakták fel a hírhedt alumíniumborítást az épületre, elcsúfítva ezt a fantasztikus műemléki homlokzatot. Kevés budapestinek lehet emléke arról, hogy milyen is volt a Corvin, amikor eredeti fényében tündökölt – mondta Balogh Olivér a tulajdonosok képviseletében, aki beszédében arról is szólt, hogy az 1956-os szabadságharcban kapta az épület a legnagyobb sebeket.

Lehullt a lepel a Corvin áruházról Fotó: Kurucz Árpád

– Akárkivel beszéltünk, akár idős, akár középkorú, akár fiatal, mindenkinek van a Corvinnal kapcsolatos története – mondta az áruház tulajdonosa, aki példaként említette, hogy találkoztak olyannal, aki itt utazott először mozgólépcsőn vagy postagalambokat keltetett a Magyar Postának, vagy éppen a legfiatalabbak emlékei az épület tetején való mozizásról.

– Ezt szeretnénk tovább vinni a jövőben a megújult Corvin Palace-szal, ezért lesz az épületben modern művészeti galéria, egész emeletet elfoglaló közösségi iroda – jelezte Balogh Olivér, aki hozzátette: tárgyalnak a tetőterasz ügyében olyan bérlőjelöltekkel, akik szolgáltatásaik során a következő generációnak hasonló élményeket nyújtanak, mint az áruház fénykorában. 

Pikó András, Józsefváros polgármestere kifejtette:

akárki vezette az önkormányzatot, mindenkinek fontos ügye volt a Corvin áruház.

Emlékezetes, Kocsis Máté polgármestersége alatt kezdték meg az áruház bádogborításának eltávolítását, azzal a céllal, hogy a Blaha Lujza tér felújításával egy időben történhessen meg a műemlék épület restaurálása.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze arról beszélt, hogy a Corvin 1926-os megnyitása új kereskedelmi formát hozott Budapestre. Előtte a bazár jellegű bevásárlóutca volt a jellemző, ilyen típusú többemeletes áruház addig csak az Andrássy úton található Párisi Nagy Áruház volt.  

A főépítész a Corvint a párizsi Lafayette és a londoni Harrods áruházakhoz hasonlította.

– Történelmi bűnöket követtek el elődeink ezzel a térrel szemben – ezt már Karácsony Gergely főpolgármester mondta. A főpolgármester beszédében kiemelte: az egyik bűn a Nemzeti Színház lebontása volt, aztán a Corvin műemlék épületének eltakarása. Hozzátette, a Blaha Lujza tér felújítása is arról szólt, hogy ezeket a városi traumákat megpróbáljuk közösen feldolgozni.

Az átadón Karácsony Gergely főpolgármester beszédét egy rögtönzött flashmob zavarta meg, a Fidelitas fiataljai egy hatalmas molinót feszítettek ki, közben hangszórón bejátszották Karácsony és Gyurcsány Ferenc háborúpárti mondatait.

Szalonzene és kiállítások

A Corvint 1926. március 1-jén adták át a nagyközönségnek, itt működött először mozgólépcső. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott. A boltok mellett délutánonként szalonzene szólt, divatbemutatót és képzőművészeti kiállításokat is rendeztek a patinás épületben. Az emberek a Corvin kirakatában nézhettek először televízióadást 1956 szeptemberében.

Borítókép: A megújult és Corvin Palace-szá átkeresztelt Corvin áruház (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.