Melyik nyári táborba menjen a gyerek?

A klasszikus sport- és kézműves táborok mellett tőzsdecápa és influenszer is lehet gyermekünkből a következő hetekben, a legnépszerűbbek viszont az idei szezonban az angol és a katonai tematikájú táborok. Az iskolai felkészítők helyett azonban érdemes inkább élményközpontú táborokat választani. Ha pedig otthon marad a gyermek, akkor sem érdemes búsulni, a kicsik mentális egészségének ugyanis a családi légkör kedvez a legjobban, és ehhez még több tízezret sem kell fizetni – Szabóné Harangozó Andreával, a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ pszichológusával beszélgettünk.

2023. 06. 15. 17:35
null
20220616 Nyíregyháza Strandkézilabda torna gyerekeknek - A legjobbak a válogatottig is eljuthatnak Dankó LászlóDankó LászlóJún 16, 2022 Facebook Twitter Első alkalommal rendezték meg a Szabolcs Gyermek Strandkézilabda Tornát Nyíregyházán. A megye különböző pontjairól érkeztek csapatok. A sportág egyre népszerűbb a fiatalok körében. Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Fotó: Dodó Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áremelkedések ellenére még sosem voltak ennyire népszerűek a táborok, idén közel 250 ezer gyermek vakációzik a következő hetekben. A Táborfigyelő szerint mind a napközis, mind az ottalvós táborok esetében 15 százalékos áremeléssel kell számolnunk, így átlagosan egy napközis tábor ára idén 45 ezer forintba, míg az ottalvós táborok 70 ezer forintotba kerülnek a családoknak. 

A portál tájékoztatása szerint a legnépszerűbbek még mindig a sport táborok, de dobogós helyezést értek el ebben a szezonban az angol – és katonai, honvédelmi tematikájú táborok is. 

A tavalyi évben népszerű kalandtáborok helyét idén viszont átvették a különleges vagy extrém táborok, amelyek főképp a kamasz, már középiskolás korosztályt igyekezett megszólítani: a dróntábor, a bróker- és tőzsdecápatábor, valamint a mesterséges intelligencia táborok kifejezetten népszerűek és keresettek, de hirdetnek TikTok-videó-készítő táborokat is idén. A kínálat mondhatni végtelen, a lehetőségeket viszont érdemes jól átgondolni.

 

Melyik tábort válasszuk?

“Könnyebb helyzetben vannak azok a családok, ahol a kicsik már eleve sportolnak vagy valamilyen hobbi szakkörre járnak, hiszen ezek a közösségek, egyesületek többségében szerveznek táborokat, így már eleve egy összeszokott társasággal tud gyermekünk táborozni. Vegyük figyelembe, hogy a gyermek barátai milyen tábort választanak majd, mert ha szorongó típus, akkor lehetőleg a barátaival, osztálytársaival közösen táborozzon, hogy biztonságban érezze magát. ” – mondta Szabóné Harangozó Andrea. A Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ pszichológusa azt sem javasolja, hogy valamilyen teljesen új elfoglaltságot keressünk a kicsiknek. “Ha sosem lovagolt, ne most kezdje el, és nem feltétlenül hasznos az sem, ha valamilyen egész nap ülős, számítógépes verziót választunk” – fűzte hozzá.

A tavalyi évhez képest idén többen választották a napközis táborokat, a vakációzók 47 százaléka viszont az ottalvós tábor mellett voksolt. De hány éves kortól érdemes belekóstolni az ottalvós táborokba? 

A szakértő szerint alsó tagozatos gyermekek esetében még nem javasolt ebben gondolkodni, kivételt képez, ha egy gyermek sportol, és rendszeresen jár edzőtáborba vagy nem újdonság neki, ha a szülők nem kísérik el a versenyekre.

“Előfordul az is, hogy a szülő azért szeretné ottalvós táborba vinni a gyermekét, mert még együtt, egy ágyban alszanak, és ezzel akarja leválasztani. Ilyen esetekben semmiképp sem javaslom, ne hozzuk a gyermekünket olyan helyzetbe, hogy így kelljen megtapasztalnia, milyen szülő nélkül aludnia. Ehelyett válasszunk szenzitívebb megoldást: kezdetben aludjon valamelyik rokonnál, nagyszüleinél, vagy egy barátjánál, de ne egy táborban, idegen helyen” – tanácsolta a szakértő.

Nyáron is tanuljon a gyermek?

Szabóné Harangozó Andrea szerint a legfontosabb, hogy a szülők arra fókuszáljanak, mit is nyújt pontosan egy adott tábor. “Egy angol nyelvű tábor esetében, ha sok a szabadidős tevékenység, és a fókuszban az áll, hogy angol nyelven zajlik a játék, az a kicsiknek jó, hiszen élményközpontú, miközben tanul is. De ha csak arról van szó, hogy egy gyorstalpaló angol kurzusra jár majd, annak semmi értelme.”

„Az iskola előkészítőkkel is legyünk óvatosak, ne táblázzuk be a nyári szünet alatt is a gyermek agyát, vagy legalábbis ne ennyire direkt módon, hiszen számos más lehetőség van, ahol egyszerre kap élményt és gyakorolhat is. Az olvasás esetében például az esti mesék alkalmával engedjük meg, hogy egy kicsit ő olvasson nekünk, majd a mese további részét olvassuk neki mi. Jó megoldás lehet az is, ha ő maga választ ki könyveket vagy kiadványokat.”

A matematikát se úgy gyakoroljuk, hogy a kockás füzetbe egy oldalnyi feladatot írunk neki, hogy tessék leülni és számolni. Ehelyett számos társasjáték, szorzókártya van, ami valóban élményszerűvé teszi mindezt, még közös időtöltésnek is jó és fenntartja a tudását

 – javasolta a pszichológus. Meglátása szerint bármelyik tábort is választjuk végül, a legfőbb szempont az élményközpontúság legyen. “Nagyon sok olyan jellegű tábor van, ahol – ha nem is pszichológusok, de mentálhigiénés szakemberek is részt vesznek és – olyan élménypedagógiai eszközök, tréning játékok vannak jelen, ahol az önismeret és a stresszkezelés is fókuszba kerül. Egy jó színvonalú táborban tehát alapvető az élményközpontúság. Érdemes megkérdezni, mire lehet számítani, mi a tematikája az adott tábornak, továbbá a szájhagyomány, kommentek alapján is lehet választani” – mondta a szakértő.

A legjobb tábor a családi kör

Vakáció ide vagy oda, a nyári szünet tizenegy hetének menedzselése komoly kihívások elé állítja a szülőket, a legtöbb család – anyagi helyzetének megfelelően – legjobb esetben 2-3 tábort tud finanszírozni. De mi van a fennmaradó nyolc héttel? A Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ szakértője szerint a családok alig töltenek együtt közös időt, mert vagy az egyik szülő vagy a másik fél van szabadságon, hogy a gyermekekre felügyelni tudjanak.

„Az elmúlt évek és a jelenlegi viharok nyoma még jelen van a gyermekeken és a szülőkön egyaránt, a kicsik mentális egészsége aggasztó. A szülői jelenlétre még sosem volt ekkora szükség, mint manapság. Ez a hétköznapokra is ugyanúgy érvényes, nem csak a szabadságolás időszakára. Gyakran hivatkozunk az anyagiakra, pedig nem csak azzal mérjük a közös időt, ha egy hetet a Balatonnál töltünk. Egy közös biciklizés, játszótér vagy esténként társasjáték jóval többet ér. A legjobb a gyermeknek, ha a családja körében tölti a legtöbb időt, ez bármelyik tábornál többet ér” – foglalta össze Szabóné Harangozó Andrea. 

Jó megoldást nyújtanak az Erzsébet-táborok is

A balatoni, ottalvós – zánkai és fonyódligeti – élménytáborokba év elején tudják jelentkeztetni a gyermekeket az iskolák és a gyermekjóléti alapellátás intézményei, a Napközi Erzsébet-táborokba pedig szintén intézményei keretek között lehet pályázni. Egyéni jelentkezésre ugyan nincs mód, de ha egy szülő szeretné, hogy a gyermeke Erzsébet-táborba menjen, akkor azt jeleznie kell az iskolának, ahova a gyermek jár. Ezek az állami támogatással szervezett táborok nem terhelik meg a család pénztárcáját, ráadásul garantált az élményközpontúság is: a hatnapos, ötéjszakás balatoni Erzsébet-táborokban összesen 1000 forintba, a napközikben pedig egy hétfőtől péntekig tartó turnus esetén összesen 500 forintba kerül a részvétel. Az ottalvós Erzsébet-táborokban a napi ötszöri étkezés mellett rengeteg – naponta 60 különböző – tábori programot is nyújt a szervező Erzsébet Alapítvány a nyári szünidő összes hetében, és minden programot animátorok tartanak

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dodó Ferenc Kelet-Magyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.