Újabb járműveket vásárolt az OMSZ, ezek az állomások kapnak mentőautókat

A március végén átadott 14 új mentőautó után újabb tizenkilenc jármű állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál.

Forrás: MTI2023. 06. 21. 13:04
null
Újabb tizenkilenc mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március végén átadott 14 új mentőautó után újabb tizenkilenc jármű állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). A mentőautók átadásán részt vett a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára is, jelezve: a szolgálatba helyezett új autókkal öt év alá csökken a mentőautók átlagéletkora. Takács Péter kiemelte:

A 2010 előtti kormányok a mentőszolgálatot is elhanyagolták, a szervezet nagyon elöregedett gépjárműparkkal rendelkezett. 2010 óta viszont több mint ezer mentőautót cseréltek le, ezen belül 2017 óta pedig több mint hétszázat. 

Az egészségügyi államtitkár az idén 75 éves OMSZ-ről szólva kijelentette: a szervezet országos hatáskörrel, magas szakmai színvonalon, példaértékű módon látja el a mentésszervezést. Az emberek bíznak a mentőszolgálatban, amely kiválóan megbirkózott az új ügyeleti rendszer koordinálásával is. 

CSATÓ Gábor; TAKÁCS Péter
Takács Péter (balról) és Csató Gábor (Fotó: Bruzák Noémi)

Szeptembertől januárig pedig a jelenlegi ötön felül a többi vármegye is be fog lépni az új ügyeleti rendszerbe 

– tette hozzá. Az átállás lényege, hogy egyes vármegyékben este tíz és reggel nyolc között, hétvégén pedig délután kettő után az Országos Mentőszolgálat ad ügyeletet. Az új struktúrában működő vármegyék lakóinak a 1830-as központi telefonszámot kell hívniuk, ahol a vármegyei mentésirányítás dönt a tünetek alapján arról, hogy a beteg megvárhatja-e a másnapi háziorvosi ellátást, be kell-e mennie a központi háziorvosi ügyeletre vagy azonnal mentőautót indítanak hozzá. Nagy baj esetében ugyanakkor továbbra is a 112-es hívószámot kell tárcsázni.

A mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy 

a 19 új mentőautó szolgálatba állítása a 33 járműből álló beszerzés második ütemét jelenti. Tájékoztatása szerint az új autók szerdától már állomáshelyükön, tizenkilenc településen – köztük Ózdon, Miskolcon, és Kapuváron – állnak szolgálatba. Csató Gábor a támogatást megköszönve kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a mentőszolgálat technikai és szakmai fejlesztésének folytatása mellett, a 33 új mentőautóból álló beszerzést is mintegy 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósítják meg.

 Hozzátette: a közeljövőben tizennégy mentőállomás energetikai korszerűsítése is mintegy 3,5 milliárd forintos forrásból valósul meg.

Forrás: OMSZ

Május elsején szolgálatba állt az Országos Mentőszolgálat első két kerékpáros egysége is, amelyek a Margitszigetet és a Városligetet, valamint annak környékét őrzik. Az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál tájékoztatása szerint eddig négy darab mentőkerékpárt vásároltak, mindegyiket 3,3 millió forintért. Az elsőt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány adományozta a szervezetnek, a továbbiakhoz pedig a minisztériumi támogatás segítségével jutottak hozzá. A beszámoló szerint a járműpark és a személyzet bővítése is tervben van.

Borítókép: Új mentőautók. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.