Újra járhatnak hajók a Sión

Négy új balatoni hajó érkezik a komáromi gyárból.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 06. 28. 13:34
vontatják a Bahart új balatoni hajóját a Sió-csatornán Fotó: Horváth Ákos Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év kihagyás után újra tudnak közlekedni a hajók a Balatont és a Dunát összekötő százhúsz kilométer hosszúságú Sió csatornán.

A csapadékos időjárásnak köszönhetően a Balaton vízszintje elérte a 120 centiméteres szabályzási szintet, így a hónap közepe táján megkezdték a vízeresztést.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) négy új hajója közel egyhetes utazás után kedden elérte a Siófok–Kiliti-zsilipet, ahol fotók is készültek az érkező hajókról – számolt be közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahol a fényképeket is közzétették.

A Bahart két új katamaránját és két új kompját szállító konvoj múlt szerdán indult el a komáromi hajógyárból a Dunán. A társaság hangsúlyozta: a hajók érkezése nagy innovációs mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban. Negyven éve, a rendszerváltás óta nem történt ilyen léptékű fejlesztés, hiszen 1978 és 1981 között szerezte be a Bahart a jelenleg is használt három katamaránját, és a kompok átlagos életkora is ötven és hatvan év közé tehető.

Borítókép: A Bahart új hajója a Sió csatornán (Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat/Horváth Ákos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.