EU-javaslat: Nem tilthatnák meg a kormányok a GMO-k termesztését

A magyar természetvédők tiltakoznak Brüsszel GMO-s tervei ellen, a kormány azonnali beavatkozását kérik.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 19:20
GERMANY-ENVIRONMENT-AGRICULTURE-GREENPEACE-TRANSGENIC
Greenpeace activists fly a kite displaying a giant corn cob 03 May 2005 on an acre in Seelow, eastern Germany, to protest against the cultivation of genetically modified maize. According to Greenpeace, the US company Monsanto disseminated transgenic seeds of the type MON810 on the field. AFP PHOTO DDP/MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT (Photo by MICHAEL KAPPELER / DDP / ddp images via AFP) Fotó: AFP/MICHAEL KAPPELER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltörölné az engedélyezési és jelölési követelményeket, az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi vizsgálatokat és az új GMO-kra vonatkozó mindenféle felelősségi eljárást az Európai Bizottság (EB) javaslata – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). Mint írták, az EB ma tette közzé a génmódosított növények új generációjának (új GMO-k, vagy most már úgynevezett „új génkezelési technikák”) deregulációjára vonatkozó jogalkotási javaslatát. 

Ennek következtében a fogyasztók, a gazdák és az élelmiszer-feldolgozók nem kaphatnának tájékoztatást arról, hogy az általuk termesztett, vásárolt és elfogyasztott növények és élelmiszerek tartalmaznak-e új GMO-kat vagy sem. Az EB a polgárok jogainak védelme helyett az óriáscégek hosszan tartó kampányának enged. 

Megdöbbentő látni, hogy a bizottság lényegében azt mondja, hogy az agrobiznisznek nem kell viselnie a teszteletlen új GMO-k szántóföldjeinkre kiengedése és tányérjainkra való kijuttatása által jelentett kockázatokat, de a fogyasztóknak, a gazdáknak és a természetnek igen – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.  

Az MTVSZ arra szólítja fel a kormányt, valamint az európai parlamenti képviselőinket, hogy utasítsák el a bizottság javaslatát. Az EU Tanácsa és az EU parlamentje is beleszólhat a végleges jogszabályba az elkövetkező hónapokban. A természetvédő szervezet szerint az EB deregulációs javaslata azt jelenti, hogy új, nem tesztelt GMO-kat bocsátanak ki a természetbe. 

Eddig még nem vizsgálták az új GMO-k környezetbe való kibocsátásának közvetlen és közvetett hatásait. Nem végeztek például kutatásokat arról, hogy az új GMO-k hogyan hatnak a méhekre és más beporzókra, és arról sem, hogy a GMO-termesztés hogyan gyorsíthatja fel a biológiai sokféleség csökkenését 

– emlékeztettek.

Azt is nehezményezik, hogy megszüntetik a fogyasztóknak az európai szerződésekben és az EU általános élelmiszerjogában meghatározott tájékoztatáshoz való jogát. Azáltal, hogy az új GMO-kat kizárják a jelölési követelményekből, a fogyasztók, a gazdák és a teljes élelmiszerlánc tagjai többé nem kaphatnak tájékoztatást arról, hogy az általuk vásárolt vetőmagok, összetevők és élelmiszeripari végtermékek tartalmaznak-e új GMO-kat vagy sem. Emellett 

a javaslat megfosztaná a kormányokat attól a joguktól, hogy területükön betiltsák az új GMO-k termesztését. 

2015 óta 17 kormány tiltotta be a génmódosított szervezetek termesztését, ez a lehetőség az új GMO-kra vonatkozóan nem fog a tagállamok rendelkezésére állni.  

A javaslat eltörölné a biotechnológiai ipar alapvető felelősségét és kötelezettségeit. A géntechnológiai cégek nem lennének kötelesek biztosítani az általuk kifejlesztett minden egyes új GMO kimutathatóságát lehetővé tevő módszereket. Az új jogszabály lehetetlenné teszi a hagyományos, bio vagy GMO-mentes élelmiszereket előállítani kívánó gazdálkodók és az élelmiszeripar számára, hogy megvédjék magukat a nem kívánt szennyeződésektől. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a vizsgálati módszereket azok fizessék meg, akik el akarják kerülni az új GMO-kat, és hogy a nyilvános termesztési nyilvántartásokat szüntessék meg. 

Lehetetlenné tennék a nemzeti hatóságoknak az új GMO-k élelmiszer-biztonságának ellenőrzését,

mivel a biotechnológiai iparnak már nem kell vizsgálati módszereket biztosítania, és a piaci szereplők sem kötelesek nyomon követni a terméket az élelmiszerláncban. Ezenkívül precedenst is teremtenének az óriáscégek által irányított jogalkotásra. Az Európai Bizottság javaslata az ipar által tett ígéreteken alapul, amelyek jelenleg még csak előkészítés alatt álló termékekre vonatkoznak, anélkül, hogy az új GMO-k tényleges fenntarthatóságára vonatkozó alapvető adatok vagy független értékelés rendelkezésre állna – zárul az MTVSZ közleménye.

Borítókép: A Greenpeace aktivistái egy óriási kukoricacsövet ábrázoló papírsárkányt eregetnek (Fotó: AFP/Michael Kappeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.