Főnöke utasítására ment le az aknába a férfi, hogy felhozza mérgező anyagoktól meghalt kollégáját

Az ügyvezető megszegte a munkavédelmi törvény több követelményét, amely hozzájárult a tragédia bekövetkezéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2023. 07. 07. 9:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvennyolc éves férfi egy töltőállomás akkori ügyvezetőjeként a gyanú szerint felelőse volt egy munkahelyi balesetnek – egy ember meghalt, egy másik súlyos mérgezést szenvedett el. Az érdi rendőrkapitányság a férfi ellen a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek – közölte a Police.hu.

Főnöke utasítására mászott le 2020. június 26-án reggel egy hatvankilenc éves férfi egy huszonöt köbméteres, földbe süllyesztett, benzintároló fekvőtartályba, hogy felhozza az ott korábban rosszul lett és a mérgező anyagoktól meghalt kollégáját. Ő is belélegezte az aknában felgyülemlett benzolt, alifás szénhidrogén-vegyületeket és szén-monoxidot. Enyhe mérgezést szenvedett és elájult, miközben végrehajtotta munkáltatója parancsát.

Az akkori ügyvezető megszegte a munkavédelmi törvény több követelményét, amely közvetve vagy közvetlenül is hozzájárult a tragédia bekövetkezéséhez. Nem készült a beszállással végzendő munka biztonsági követelményeit tartalmazó belső utasítás, így nem is volt mi alapján és mire oktatni a dolgozókat a speciális körülmények közötti munkavégzés végrehajtására. 

Az akkori ügyvezető nem foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítésű szakembert, így nem volt a töltőállomáson olyan ember, aki a tartályba való leszállás veszélyeit és a biztonsági követelményeit ismerte volna. Nem biztosított egyéni védőeszközöket, speciális légzésvédő nélkül pedig még mentésnél sem lett volna szabad a tartály belsejébe lemenni.

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján az életben maradt dolgozó szénhidrogén-vegyületek, valamint szén-monoxid belégzését követően kialakult enyhe fokú mérgezése, továbbá az oxigénhiány miatti eszméletvesztéssel járó állapota nyolc napon belül gyógyuló, ám fennállt a reális veszélye a ténylegesnél súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló súlyos mérgezés vagy fulladásos halál bekövetkezésének.

Az igazságügyi szakértő szerint 

az akkori ügyvezető mint munkáltató foglalkozási szabályt szegett, ezzel mindkét áldozat életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, az 54 éves férfi halálát okozta. Ráadásul a mentés megkezdése előtt nem hívott mentőt, amivel saját és másik két munkavállaló életét és testi épségét is veszélynek tette ki.

A terhére rótt bűncselekményt tagadta a férfi, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Védekezésében elmondta, hogy nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, sőt az élete kockáztatásával próbálta megmenteni beosztottja életét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.