Így dolgoznak a védettek védői – akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat + videó

Ők lépnek közbe, ha például rendőrt fenyegetnek veréssel, híres orvosok nevében kínálnak hamis portékát vagy a KRÉTÁ-hoz hasonló informatikai rendszert ér támadás. A legkisebb incidenst is érdemes jelenteni.

2023. 07. 18. 17:00
Forrás: NVSZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) általában akkor kerül az érdeklődés középpontjába, amikor valamilyen bűncselekményt derít fel, ám egyik legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a védett állomány védelmét a jogtalan támadásoktól, fenyegetésektől, megfélemlítésektől, illetve befolyásolási kísérletektől. 

Védett állományba tartoznak többek között a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásban, a TEK-nél, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál és a katasztrófavédelemnél foglalkoztatottak. A hosszú listán – amely a cikk végén olvasható – megtalálhatók egyebek mellett a Belügyminisztérium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Országgyűlési Őrség, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Klebelsberg Központ vagy egyes egészségügyi intézményekben foglalkoztatottak. 

A komlói bűnöző börtönőrt akart megverni, megfékezték (Fotó: police.hu)

Nemrégiben egy ötvenéves férfi a közösségi médiában, meglehetősen zavarosan megfogalmazott bejegyzésben életveszélyesen megfenyegetett egy, a Mohácsi  Rendőrkapitányságon dolgozó egyenruhást. Többek között azt üzente a rendőrnek, hogy „leváglak, mint a bátai disznót!” A férfi azért fenyegetőzött, mert a rendőrségen az őt érintő eljárás nem volt számára kedvező.

A megfenyegetett rendőr ezt jelezte a parancsnokának, ezután vonták be az ügybe a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) védelmi tisztjeit. 

Velük szorosan együttműködve a Pécsi Rendőrkapitányság nyomozói beazonosították, majd elfogták a gyanúsítottat és hivatalos személy sérelmére elkövetett zaklatás bűntette miatt büntetőeljárást indítottak ellene.

Pap Judit, az NVSZ szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: rendelkeznek a szükséges képzettséggel, tapasztalattal és speciális eszközökkel, hogy megvédjék a védett állományba tartozókat, amennyiben hivatásukkal összefüggésben őket vagy hozzátartozójukat fenyegetés éri. 

A Magyar Nemzet is beszámolt arról az esetről, amikor tavasszal egy edzőteremben veréssel fenyegetett egy amúgy rendőrként dolgozó férfit egy pécsi nehézfiú. „Mi van, te kutya”, „Egy k…csög rendőrkutya vagy, nem?”, „Te rendőrkutya, kint megvárunk, és elkapunk” – ilyen és ennél durvább kifejezésekkel fenyegette az illető a rendőrt. A nehézfiút végül az NVSZ bevonásával sikerült rács mögé juttatni. 

Szintén a szolgálat feladata, hogy megvédje a védett állomány becsületét, és tisztára mossa a nevüket, ha azokat a munkájuk miatt koholt vádakkal illetik. Ugyancsak az NVSZ feladata például a magukat rendőrnek kiadó csalók elfogása, hiszen akkor is fel kell lépniük, ha a védett szerv sérelmére követnek el bűncselekményt, például visszaélnek a szervezet nevével, mint az például az Országos Vízügyi Főigazgatósággal is előfordult.   

Az NVSZ foglalkozik az informatikai rendszerek (például a KRÉTA) elleni, vagy éppen a fizikai támadások elhárításával, utóbbihoz sorolható, ha például rálőnek a rendőrség épületére).

Pap Judit lapunk érdeklődésére elmondta: a védett állomány tagjaitól azt kérik, haladéktalanul jelezzék a legkisebb incidenst is. Minden esetben soron kívül meghallgatják az érintettet, és azokban az ügyekben, ahol a közvetlen támadás esélye fennáll, kockázatelemzést és -értékelést végeznek. Mindezekkel párhuzamosan azonnal 24 órás védelmi tiszti elérhetőséget nyújtanak a fenyegetettnek.

Egyre nagyobb kihívást jelentenek az elektronikus formában érkező, akár több e-mail címre is elküldött fenyegetések, amelyek felderítéséhez az NVSZ speciális kiberfelderítési egysége nyújt segítséget. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a védett szerveket ért informatikai támadások. A hekkerek ugyanis kihívást látnak abban, hogy állami szervek informatikai rendszereit ellehetetlenítsék. 

Az NVSZ kiemelt figyelmet fordít a védett állomány – jellemzően vezető beosztású – munkatársainak a nevével történő visszaélésekre is. Ezek mögött általában anyagi haszonszerzés áll, az elkövető a visszaéléssel az általa kínált portékának vagy szolgáltatásnak jobb reklámot csapni. Indok lehet az érintett bosszantása (a hivatali címére csomagokat, szolgáltatásokat rendelnek meg utánvéttel ,vagy a nevével kamu Facebook-profilt hoznak létre), megalázása vagy lejáratása. 

Az újabb típusú esetek közé tartozik, amikor az interneten ismert orvosok nevében olyan álhírek, álinterjúk jelennek meg, amelyekkel az érintettek azok tudta nélkül hirdetnek bizonyos készítményeket, félrevezetve a kuncsaftokat. Mindezekkel súlyosan károsítják az illető szakmai hírnevét és sértik személyiségi jogait.

Ők tartoznak a védett állományba

Védetti állományba tartoznak a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a TEK, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a katasztrófavédelem, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Országgyűlési Őrség, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a területi kormányzati igazgatási szerveknél, a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározott intézménnyel kormányzati szolgálati jogviszonyban, a Klebelsberg Központnál, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál, a BM-nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkár irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervezeti egységeknél, az Országos Kórházi Főigazgatóság és az annak középirányítása alá tartozó egészségügyi intézményekben foglalkoztatottak. 

Borítókép: Rendőrt akart verni, a védelmi tisztek elfogták (Fotó: Police.hu)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.