„Nonszensz, hogy egy hónapja várunk az Európai Bizottság értékelésére”

Az Alapjogokért Központ szakértője szerint az uniós források egyértelműen a brüsszeli politikai játszma részei lettek.

2023. 07. 16. 6:10
Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erasmus-ügy tökéletes lenyomata annak a kétszínű és aljas brüsszeli politikának, amely egyre inkább a hazánk elleni összehangolt politikai-pénzügyi zsarolásban ölt testet

− emelte ki megkeresésünkre Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Pár nappal ezelőtt ugyanis az Európai Bizottság szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: legkésőbb szeptember elejéig meg kell egyeznie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz. Ujvári Balázs bizottsági szóvivő hozzátette: „Nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottság és Magyarország között az Erasmus+ diákcsereprogram finanszírozásának felfüggesztése miatt, ezek azonban még nem vezettek eredményre.” 

Dornfeld László szerint ezen pénzek visszatartása 

szorosan kötődik az összes többi, nekünk jog szerint járó forrás visszatartásához, még ha kimondatlanul is. 

− A modellváltó egyetemek kuratóriumának politikus tagjai már tavaly, a pénzek befagyasztásához vezető úgynevezett jogállamisági kondicionalitási eljárásban felmerültek, de végül nem váltak a 27 szupermérföldkő részévé. Így aztán derült égből villámcsapásként derült ki a magyar egyetemek kizárása ezekből a programokból. A magyar kormány a rá jellemző módon igyekezett a megoldást keresni, Brüsszel azonban egyre csak mást akar, végül patthelyzet állt elő − fogalmazott a szakértő. 

 

Kiemelte azt is, hogy egy hónapja várunk arra, hogy az Európai Bizottság értékelje a magyar jogszabálytervezetet, ami pontot tenne az ügy végére, ám az nem hajlandó erre, ehelyett már elfogadott törvényt követel. Szerinte ez nonszensz, eddig sosem okozott gondot csak javaslatok értékelése, lásd az igazságügyi reformot. 

Valószínűleg az időhúzás állhat emögött, illetve annak szándéka, hogy így az elfogadott magyar jogszabályra a végtelenségig mondhatják, hogy itt vagy ott nem felel meg. Ezek a pénzek egyértelműen a brüsszeli politikai játszma részei lettek, a Politicón megjelent kósza sajtóhírek szerint ezért cserébe elvárnák hazánktól, hogy szavazza meg az uniós többéves költségvetés módosítását, amelyhez egyhangúságra van szükség a tagállamok részéről

− vélte Dornfeld László. Az elemző hozzátette: a módosítás legfontosabb része az Ukrajnának szánt pénzek ügye, vagyis nyíltan zsarolnak minket, hogy a háborúpárti álláspontjukat keresztülvihessék az EU-n. Apró érdekesség már csak, hogy amennyiben ez a módosítás elbukik, a szükséges forrásokat pont az Erasmus és Horizont programoktól való elvonásokban találhatja meg a bizottság. Szerinte az üzenet világos: 

a háború végtelenségig tartó támogatásánál nincs fontosabb kérdés jelenleg Brüsszelben.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.