Fidesz: Diszkriminatív a hallgatók kirekesztése az Erasmus programból

Magyar rektorok, kutatók és diákok mondták el véleményüket az EP-ben az Európai Bizottság diszkriminatív eljárásáról.

Magyar Nemzet
2023. 06. 07. 21:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Parlamentben (EP) magyar rektorok, kutatók és diákok nyilvános meghallgatáson mondták el véleményüket az Európai Bizottság diszkriminatív eljárásáról a modellváltó egyetemek Erasmus+ és Horizont Európa programokból kizárásával kapcsolatban szerda délelőtt – közölte a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-vel. Bocskor Andrea, a nagyobbik kormánypárt EP-képviselője kiemelte: fontos, hogy beszéljenek erről a témáról, főleg azért, mert a hazai felsőoktatási intézmények a modellváltás óta kimagasló eredményeket értek el, az innováció katalizátorává váltak, és egyre javul a rangsorolásuk nemzetközi szinten is.

Hozzátette: az Erasmus+ és a Horizont Európa az Európai Unió zászlóshajóprogramjai, amelyeken az elmúlt harminc évben több százezer magyar diák és tanár vett részt; soha nem volt gond az elszámolásukkal vagy az EU-s támogatások felhasználásával. 

 

– Ezért erről az égbekiáltóan igazságtalan és politikai motiváltságú témáról mindenképpen beszélnünk kell! 

 

– szögezte le.

Igazságtalan támadások

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz európai parlamenti delegációjának célja az elmúlt évek Magyarország elleni sorozatos igaztalan támadásai során egyértelmű volt: biztosítani a hiteles, tényalapú, első kézből származó információkat az érintett ügyekről. 

 

– Ma sem tesznek mást 

 

– mondta.

Jogos elvárásnak nevezte, hogy olyan komoly, diszkriminatív és minden alapot nélkülöző döntések során, amelyek a magyar egyetemek kétharmadát, így mintegy 180 ezer hallgatót kirekesztenek az Erasmus- és a Horizont-programokból, mérlegeljék a tényeket is. – Ezen intézmények véleményét figyelembe sem vették. Ezért hívták meg az érintett egyetemek rektorait, kutatóit, a magyar diákság képviselőit, hogy első kézből tájékoztassák az uniós döntéshozókat a kialakult helyzetről – közölte.

 

Gál Kinga szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormányt békepártisága, migráció- és genderellenessége miatt zsaroló brüsszeli álláspont az ártatlan egyetemi világot büntesse.

 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora előadásában hangsúlyozta: ha a politikusok vitatkoznak egymással, az az ő ügyük, de ez nem lehet indok arra, hogy a hivatásukra készülő vagy azokat gyakorolni vágyó orvos- és egészségtudományi hallgatókat büntessenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartóváltással az ehhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek nem változtak. Ugyanakkor a modellváltás a Semmelweis Egyetemen együtt járt a munkavállalói bérek versenyképesebbé tételével, a klinikák és az oktatási épületek egyetemi tulajdonba kerülésével, valamint az oktatást, kutatást és gyógyítást is érintő autonómia növekedésével.

A rektor szerint azt akarják, hogy a jövőben ne lehessen szankciót alkalmazni egy felsőoktatási intézménnyel szemben úgy, hogy az nem tartalmaz arra vonatkozó elemzést, miként és mikor sértette meg a jogállamiság elveit, és ezzel összefüggésben milyen hátrányokat okozott az uniónak.– Azt is szeretnénk, ha az egyetemeket bevonnák az őket érintő intézkedésekről szóló egyeztetésekbe – idézi Merkely Bélát a kormánypárti képviselőcsoport közleménye.

Nem sérült az autonómia

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora hangsúlyozta: a modellváltással – a vádakkal ellentétben – nem sérült egyetemük autonómiája, ezt egyértelműen mutatják az oktatási és kutatási munkában és az egyetemek közötti összehasonlításban is rövid időn belül jól látható kedvező eredmények. 

 

– Minden európai egyetem mellett is kiállunk ma, mikor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az oktatás az unió egyik alappillére, azt semmilyen körülmények között nem szabad szétzilálni

 

– tette hozzá.

Kasza Gyula, a budapesti Állat-orvostudományi Egyetem kutatója közölte: az EU-s kutatási programok ajtót nyitottak Európára a magyar kutatóknak, akik kiemelkedő eredményekkel és aktív részvétellel járulnak hozzá az unió tudományos életéhez. – Az Európai Bizottság javaslatáról szóló tanácsi döntés kedvezőtlen hatásai azonban máris érződnek , egyetemünk és kutatócsoportunk jó hírnevének súlyos megsértését éljük meg, anyagi és erkölcsi veszteséget szenvedünk, ami több mint tíz év kemény munkáját rombolja le – jegyezte meg. A kutató bízik a teljesen megalapozatlan döntés mihamarabbi visszavonásában.

A diákok hangot adtak azon aggályaiknak, hogy az Erasmus-programokból történő kizárásuk igazságtalan módon hátrányos helyzetbe hozza őket az Európai Unió más tagállamaiban tanuló társaikkal szemben. Reményüket fejezték ki, hogy a helyzet mihamarabb megoldódik, lehetőségük lesz részt venni az európai mobilitási programokban.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.