Semjén Zsolt: Óriási felelőtlenség és súlyos politikai hiba volt Gyurcsány Ferenc kettős állampolgárság elleni kampánya

A miniszterelnök-helyettes szerint kicsinyes, rövid távú szempont vezérelte a baloldalt, amivel lelki Trianont okoztak a külhoni magyarságnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 21. 18:59
SEMJÉN Zsolt
Tusnádfürdõ, 2023. július 21. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Hogyan mûködött a közélet a rendszerváltozás idején? címû pódiumbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdõn 2023. július 19-án. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morálisan óriási felelőtlenségnek és súlyos politikai hibának nevezte Gyurcsány Ferenc határon túli magyarok elleni kampányát a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn. Semjén Zsolt a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor (Tusványos) pénteken Tusnádfürdőn tartott beszélgetésen azt mondta: ezzel a lehető legrosszabbat tették, lelki Trianont okoztak a külhoni magyarságnak.

 

Kicsinyes, rövid távú szempont vezérelte őket 

 

– szögezte le.

Hozzátette: ha a baloldal az élére áll az állampolgárságnak és legalább korlátozott formában biztosították volna a külhoni magyarságnak, a jobboldal soha többet nem mondhatta volna a baloldalra, hogy nemzetellenes. Semjén Zsolt kiállt amellett, hogy mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány valós identitása van. Mint mondta, nem lát veszélyt abban, hogy ha egy Magyarországon élő román felveszi a román állampolgárságot és leadja a szavazatát a romániai választásokon.

A beszélgetés másik résztvevője, Fodor Gábor közölte: azon a határozott állásponton volt, hogy elfogadhatatlan a szocialisták retorikája, azt gondolta, oda lehet állni az autonómiatörekvések mellé, és hasznosabb lenne, mint a kettős állampolgárság. Semjén Zsolt szerint ugyanakkor a kettő között nincs semmilyen összefüggés, nem állampolgárság vagy autonómia, hanem állampolgárság és autonómia. Arra a felvetésre, hogy nyugati sajtóorgánumok sokszor párhuzamot vonnak a Kádár-rendszer és a mostani kormány tevékenysége között, Semjén Zsolt azt mondta: előbbi alatt egzisztenciális és fizikai értelemben is volt egyfajta fenyegetettség, ám ennek ma semmilyen valóságalapja nincs. Fodor Gábor azt mondta, ők tudják, milyen diktatúrában élni, amikor nincsenek választások, ellenzék és a véleményét sem mondhatja el senki. 

 

Számtalan dologért kell kritizálni a mostani kormányt, de nem szabad elfelejteni, demokrácia van Magyarországon. Amíg választások vannak, lehet választani, elmondhatja mindenki a véleményét, addig demokrácia van, és ezt a Kádár-korszakkal nem lehet összehasonlítani 

 

– fejtette ki.

Fodor Gábor úgy látta, hogy napjainkra rendkívüli mértékben csökkent a viták színvonala a rendszerváltáshoz képest. Kitért az elmúlt 30 év technikai fejlődésére, majd azt mondta, aminek nem kellene változnia, az a másik emberhez való viszony. „Ebben van romlás a rendszerváltáshoz képest, a másik iránti tisztelet mára elveszett. Óriási különbség van az akkori és a mostani képviselőség között is” – jegyezte meg.

Semjén Zsolt kiemelte, az egymondatos politikai üzenetek kizárják, hogy többoldalas, esszészerű filozófiai értekezéssel támasszák alá az álláspontokat. Sokszor nem is nyelvi, hanem képi üzenetek jelennek meg. „A tömegdemokrácia és az internet azt eredményezte, hogy a személyes viták jelentősége a minimálisra csökkent. Ez kizárja azt az intellektuális dialógust, amelyre a 19. század óta az európai politika épült” – állapította meg.

 

A miniszterelnök-helyettes mélyebb problémának tartotta annak a keresztény szempontnak a háttérbe szorulását, hogy valaki az adott ember tévedésével vitatkozik, azt visszautasítja, de magát az embert szereti. 

 

„Az internetes kommunikáció következménye, hogy az egyes ember háttérbe szorul, az ellenfelet démonizálják, és az érvelés helyett tőmondatokba szorítják az üzeneteket. Ez egy nemzetközi tendencia, ő maga feszeng ebben a helyzetben, nem igazán az ő világa, de a politikai eredményességhez ez a leegyszerűsítés szükséges, és nem lenne hiteles azt mondani, ezt el lehet kerülni” – mutatott rá.

Fodor Gábor úgy reagált, a leegyszerűsítésből nem következik, hogy sértegetni kell vagy meg kell semmisíteni a másikat. „A magyar politikai kultúrának el kellene érkeznie oda, hogy élesen, keményen vitatkoznak egymással, de abból az alapállásból kiindulva, hogy a vitapartner is a nemzet, a haza javát akarja, csak másként gondolkodik róla” – fejtette ki.

Semjén Zsolt a médiahelyzetről szólva elmondta, hogy amikor Antall József felvett beszédét, amit a nemzethez kívánt intézni, nem engedték adásba, valami megtört atekintetben, hogy médiaegyensúly van és a fontos üzenetek be tudnak kerülni. Fodor Gábor szerint a magyar média a rendszerváltás idején – amit a szabad választásokig számolt – rendkívül jól teljesített és sokat segített, hogy a fontos és lényeges dolgok eljussanak az emberekhez. Szerinte az igazi problémák utána kezdődtek, amikor megállapodásra kellett volna jutni és ezt nem sikerült megtenni.

Borítókép: Tusnádfürdő, 2023. július 21. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor (Tusványos) Hogyan működött a közélet a rendszerváltozás idején? című pódiumbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 19-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.