„Szívesen lennék most egyetemista”

Csupán a piaci kamatszint mintegy felét kell fizetni a Diákhitel1-nél, a Diákhitel2 pedig teljesen kamatmentes marad – ismertette Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A vezérigazgató kifejtette azt is, hogy a diákhitelezésnek az oktatáspolitikai szerepén túl gazdaságélénkítő hatása is van, valamint részletezte a segítségével igénybe vehető családpolitikai könnyítéseket.

2023. 07. 01. 4:50
null
20230622 budapest diak hitel kozpont igazgatoja rekossy balazs havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint két évtized telt el a diákhitelezés elindítása óta.
– A Diákhitel Központot és a diákhitelezés rendszerét az első polgári kormány 2001-ben hozta létre azzal a céllal, hogy olyan pénzügyi lehetőségeket teremtsen a magyar felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak, amelyekkel mindenki, aki tanulni szeretne, élni tudjon, diplomát tudjon szerezni, a diplomaszerzésnek ne legyen anyagi akadálya. Immár 22 éve működik ez a nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően sikeres és nagyvonalú intézmény Magyarországon, amivel a magyar költségvetés évről évre hozzájárul a fiatalok diplomaszerzési lehetőségeihez.

– Mitől sikeres a rendszer?
– Az elmúlt 22 évben több mint ötszázezer hallgató a diákhitel nyújtotta lehetőségekkel kétszázötvenezer diplomát szerzett meg. A magyar költségvetés nagyon komoly részt vállal abban, hogy a finanszírozás terén segítse a diákokat. 

Az egyik legfőbb termékünknél, a Diákhitel1-nél, ami egy szabad felhasználású hitel, nagyon jelentős kormányzati kamattámogatás van a rendszerben, míg a tandíjak fedezésére szolgáló Diákhitel2-nél olyan nagyvonalú ez a támogatás, hogy a diá­koknak nem kell kamatot fizetniük. 

A Diákhitel Központ évente két alkalommal határozza meg termékei kamatát: július 1-jétől a kormány döntése értelmében a januárban bevezetett diákhitel-kamatstopot meghosszabbítottuk, és ennek köszönhetően a mától érvényes szabályok szerint a Diákhitel1 kamata 7,99 százalék lett. Figyelembe véve a piaci viszonyokat, a kamatnak 14 százalék környékén kellene lenni a különböző költségekkel együtt, mivel a jegybanki alapkamat 13 százalékon van, az effektív kamatszint pedig Magyarországon megközelítőleg 16 százalékos. Ezzel a döntéssel a kormány lehetővé tette azt, hogy a fiataloknak fizetendő kamatszint ennek közel a fele legyen. Ebből kiindulva a 7,99 százalékot óriási eredménynek és nagy segítségnek tartjuk.

– Milyen hatással lehet ez a döntés a piacra?
– A teljes magyar gazdaság szempontjából a diákhitel most is jelentősen hozzájárul a gazdaságélénkítéshez, illetve a versenyképesség fenntartásához, ahogy az jellemző volt az elmúlt két évtizedben is. Ezenkívül az elmúlt egy évben megvizsgáltuk, milyen lehetőségek rejlenek a magyar diákhitelezésben. Dolgozunk számos megvalósításra váró ötletünkön, de van egy konkrét változás, ami szintén július 1-jén lép életbe. 

Pályázatot írtunk ki Magyarországon működő pénzintézeteknek, amelynek révén a hallgatók egy minden eddiginél kedvezményesebb feltételű folyószámlát, úgynevezett Diák­hitelszámlát vehetnek igénybe mától. 

A sikeres pályázat eredményeként a diák­hitelt felvevőknek egy sok tekintetben ingyenes és rendkívül kedvező feltételű folyószámla biztosítására kerül sor, legalább a hitel többéves folyósítási időszakában. 2023. jú­lius 1. után a szabad felhasználású, újonnan kötött Diákhitel1-szerződéseket aDiákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott, nyertes pénzintézetnél vezetett kedvezményes Diákhitelszámlára utalja.

– Milyen feltételeket szabtak a bankoknak és mely intézeteket választották ki ezek alapján?
– Nagyon szigorú feltételeket támasztottunk a pályázati eljárás során a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénylő hallgatók érdekében.

 A pályázaton számtalan bank vett részt, de a feltételeknek négy bank felelt meg: az ­Erste Bank, a Gránit Bank, az MBH Bank, valamint az OTP Bank.

 Ők vállalták azt, hogy egy kondíciós lista alapján rengeteg dologra ingyenes szolgáltatást nyújtanak a hallgatóknak, de emellett számos visszatérítési lehetőségük is van, továbbá előnyben részesülnek a lakáshitel-felvételénél, az életbiztosításoknál, a biztosítási szolgáltatásoknál, valamint a tőkepiaci szolgáltatásoknál. Döntő lépésnek tartjuk ezt a július 1-jétől kezdődő időszakot, hiszen ekkor indul ez az együttműködés, és az idei nyár végi–őszi beiratkozási időszakban ezek a kondíciók már elérhetővé válnak.

Négy bank felelt meg a diákhitelezés szigorú feltételeinek Fotó: Havran Zoltán

– Milyen egyéb célokat szolgál a diákhitel?
– A világon egyedülálló diákhitelezési rendszerünk nemcsak a gazdaságpolitika és az ifjúságpolitika része, hanem lényeges családpolitikai eszközként is működik, hiszen 2018-tól kezdődően a polgári kormányzat számos olyan intézkedést vezetett be, amelyek a diákhitelezés révén is kapcsolódnak a családpolitikához. 

Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy ez a konstrukció a gyermeket vállaló családoknak további kedvezményeket nyújthat: ha a diákhitelt igénybe vevő édesanyának megszületik a második gyermeke, akkor elengedjük a diákhitele felét, ha pedig megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes diákhitel-tartozását. 

Január elseje óta a diákhitellel rendelkező, felsőoktatásban tanuló női hallgatók gyermekvállalás esetén a törlesztési kötelezettség felfüggesztését, csökkentését vagy akár teljes elengedését is igényelhetik 30 éves korig. Az új intézkedés értelmében amennyiben a 30. életévüket még be nem töltött hitelfelvevő hölgyeknek a magyarországi felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok sikeres befejezése után két éven belül, 2023. január 1. után születik gyermekük vagy fogadnak örökbe, valamint gyermekükkel egy háztartásban élnek, a fennmaradó hiteltartozásuk száz százalékát elengedi a Diákhitel Központ. 

A magyar diák­hitelezés  abban is egyedülálló, hogy a hallgatóknak alanyi jogon jár az igénybevétele, hiszen egy 45 évnél fiatalabb, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező személy automatikusan veheti igénybe ezt a szolgáltatást, ahol nincs hitelbírálat és nem kell különböző biztosítékokat letétbe helyezni.

– Melyek a fő különbségek a Diákhitel1 és a Diákhitel2 között?
– A Diákhitel1 egy szabadon felhasználható hitelkeret, ami egy diák esetében legfeljebb havi 150 ezer forint lehet, azaz egy tanévben maximum másfél millió forint, ami egy ötéves egyetemi időszakra vetítve hét és fél millió forint igénybevételét jelenti. Ennek kamata július 1-jétől 7,99 százalék (nem kell a piaci kamatszintet érvényesítenie a Diákhitel Központnak, mivel a költségvetés állja a 13,95 százalék és a 7,99 százalék közötti különbséget), az igénybe vett összeget pedig az újonnan Diákhitel1 terméket igényelt hallgatónak a négy bank valamelyikében nyitott számlájára folyósítjuk. 

A Diákhitel2 egy teljesen kamatmentes termék, ami kimondottan a tandíj törlesztésére szolgál, kizárólag az önköltséget fedezi, és ezen a kamat továbbra is nulla százalék. 

Eljárásjogi különbség, hogy itt nem a diáknak utaljuk az igényelt összeget, hanem automatikusan a felsőoktatási intézménynek.

A Diákhitel2-re továbbra is nulla százalék a kamat Fotó: Havran Zoltán

– Milyen kedvezményeket kaphatnak a Diákhitel1-et felvevők a négy banknál?
– A hitelkérelem telefonon, laptopon, illetve asztali számítógépen is elérhető, de papíralapon is beadható az egyetemeken, a bankokban vagy a postákon. Ma hoztuk nyilvánosságra azt, hogy az egyes bankok milyen feltételekkel fogják nyújtani a kedvezményes Diákhitelszámla-szolgáltatásokat. Bizonyos szolgáltatásoknál elvárásunk volt az ingyenesség, más esetekben viszont a bankok versenyeznek majd folyamatosan egymással, ami alapján a hallgatók választhatnak a számukra legjobb kedvezményt nyújtó bankok között. 

A pénzintézetek ingyenesen vállalták a számlavezetést, a diákhitelkártya kibocsátását, a havi bankszámlakivonat kiállítását, a tranzakciók­kal kapcsolatos elektronikus értesítést, a kártyazárolást, valamint a telefonos és a digitális ügyintézést.

– Meddig tart a kedvezményes szolgáltatások időszaka?
– A bankok négy évre vállalták ezeket a feltételeket, de folyamatosan lehetőségük nyílik javítani rajtuk. Szerintünk megindulhat közöttük egy egészséges verseny a nem ingyenes szolgáltatások körében, és ezzel a felsőoktatásba belépő, diákhitelt igénylő hallgatók nyernek a legtöbbet. Lényeges azt is kiemelni, hogy nemcsak az új diák­hitelesek élhetnek a kedvezményes Diákhitelszámla nyújtotta előnyökkel, hanem minden régi ügyfelünk is, aki folyósítási szakban van. 

Akinek Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Képzési hitele folyósítási szakaszban van még, az élhet a kedvezményes Diákhitelszámla adta lehetőséggel. 

A kedvezményes számlacsomagot aktív és passzív jogviszonnyal, valamint a folyósítás szüneteltetése alatt is igénybe lehet venni.

– Kik veszik igénybe a diákhitelt és mire fordítják leginkább?
– Nagyon változatos az igénylő diá­kok háttere, kiegyenlített arányban vannak a budapesti és a vidéki egyetemekre járók. A szabadon felhasználható Diák­hitel1 rendkívül népszerű, mert azt az utazástól az albérleten át a különböző, tanulmányokat segítő technikai eszközöknek a beszerzéséig mindenre felhasználhatják az igénylők. Tapasztalatunk szerint a diákok felelősségteljesen igyekeznek javítani a körülményeiken, és a legfontosabb célokra veszik fel, tehát az albérletre, a közlekedésre, rezsire, élelmiszerre, illetve a tanulmányi eszközök, tankönyvek beszerzésére. 

Az elmúlt időszakban jelentős ügyfélérdeklődés kezdett mutatkozni a diákhitelek iránt, ami azt mutatja, hogy a termékeink jók és hozzájárulnak a végső célhoz, azaz a hallgatók felsőoktatási diplomájának megszerzéséhez.

Rákossy Balázs arról is tájékoztatott, hogy egyre többen érdeklődnek a diákhitel iránt Fotó: Havran Zoltán

– Mit tart a diákhitel legnagyobb előnyének?
– A diákhitel társadalmi értéke az, hogy az elmúlt 22 évben bizonyította létszükségletét, azonban jelentős különbség van a baloldali kormányzatok és a polgári kormányzat hozzáállása között. A diákhitelezésben 2002 és 2010 között fejlesztés nem történt, ebben az időszakban csak a szabad felhasználású Diákhitel1 létezett. 2010-től kezdődően fontos változás következett be, hiszen elkezdődött az alapos és szisztematikus termékfejlesztés. 2012-ben érkezett a portfóliónkba az önköltséges képzésre igénybe vehető Diákhitel2, és nagyon fontos fejlesztés a felnőttoktatásban igénybe vehető képzési hitelek rendszere is. A Képzési hitel az élethosszig tartó tanulást támogatja, amellyel az egyetemi oktatáson kívül eső magyar állampolgárok szak- és felnőttképzését támogatjuk.

– Nem okozhat problémát sokaknak a törlesztés a jelenlegi gazdasági helyzetben?
– Ami még a diákhitelezésben nagyon jó, az a rendkívül méltányos törlesztési eljárásunk. A háborús infláció és a brüsszeli szankciók miatt most egy speciális gazdasági környezet alakult ki nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte. Miután valaki befejezi az egyetemi tanulmányait, türelmi időt kap a törlesztés elkezdésére, továbbá a havonta fizetendő részletek mértéke is igazodik a keresetéhez. Ez nem lehet nagyobb a törlesztést megelőző két évben hatályban lévő minimálbér hat százalékánál, ezenkívül az előtörlesztés ingyenes, illetőleg számos lehetőség van arra is, hogy a törlesztés feltételeit a hallgatók élethelyzetéhez igazítva módosítani lehessen. A diákhitel segíthet azoknak is, akik a tanulmányaik finanszírozásához munkavállalásra kényszerülnének, de nem találnak a tanulmányukhoz illeszkedő diákmunkát. A diákhitelek segíthetnek abban, hogy a hallgató teljesen a tanulmányaira tudjon koncentrálni. 

Jómagam a kilencvenes évek közepén jártam egyetemre, és azzal szemben nagyon szívesen lennék most egyetemista, mert akkoriban senki nem nyújtott ilyen mértékű segítséget a diákoknak, mint a jelenlegi diákhitelezési rendszer.

Borítókép: Az intézményvezető elmondta: a fiatalok csaknem a felét fizetik a Magyarországon általános kamatoknak (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.