A Diákhitelre is kiterjeszti a kormány kamatstopot + videó

Több mint százezren kerültek volna nehéz helyzetbe – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 06. 10:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kiterjesztjük a kamatstopot a diákhitelekre is. Már tizenkét intézkedéssel védjük a lakosságot és a vállalkozásokat az inflációval és a brüsszeli szankciók negatív hatásaival szemben – jelentette be közösségi oldalán Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter jelezte:  

az elhibázott brüsszeli szankciók az egekbe lökték az energiaárakat és az inflációt. Sorra dőlnek meg a történelmi rekordok, egész Európa ettől szenved.

A szankciós kamatfelár letörése, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kis- és középvállalkozói szektorra is. 

– A kormány a drasztikusan megromlott kamatkörnyezet miatt megvizsgálta a Diákhitelek helyzetét, amelyet már közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. Megállapítottuk, hogy amennyiben nem intézkedünk, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint tíz százalékra kellene felemelni. Ezzel több mint 100 ezren kerültek volna tehát nehéz helyzetbe – mondta. 

Hozzátette: a kormány nem hagyhatta, hogy az elhibázott szankciók árát a diákok, hallgatók fizessék meg, magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől. Mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen.

A kormány ennek tudatában arról döntött, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat követően a Diákhitelre is kiterjeszti a kamatstopot, így az változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától.

– A Képzési Hitel és a Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen lesz elérhető a felsőoktatásban tanulóknak. A kamatstop újabb kiterjesztésével már tizenkettőre nő azon intézkedések száma, amellyel a kormány a lakosságot és a vállalkozásokat segíti a szankciós inflációval és az elhibázott brüsszeli szankciók negatív hatásaival szemben – tette hozzá.

 

Borítókép: Diplomaosztó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.