időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

A Diákhitelre is kiterjeszti a kormány kamatstopot + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2022.12.06. 10:03 2022.12.06. 14:38
A Diákhitelre is kiterjeszti a kormány kamatstopot + videó

– Kiterjesztjük a kamatstopot a diákhitelekre is. Már tizenkét intézkedéssel védjük a lakosságot és a vállalkozásokat az inflációval és a brüsszeli szankciók negatív hatásaival szemben – jelentette be közösségi oldalán Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter jelezte:  

az elhibázott brüsszeli szankciók az egekbe lökték az energiaárakat és az inflációt. Sorra dőlnek meg a történelmi rekordok, egész Európa ettől szenved.

A szankciós kamatfelár letörése, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kis- és középvállalkozói szektorra is. 

– A kormány a drasztikusan megromlott kamatkörnyezet miatt megvizsgálta a Diákhitelek helyzetét, amelyet már közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. Megállapítottuk, hogy amennyiben nem intézkedünk, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint tíz százalékra kellene felemelni. Ezzel több mint 100 ezren kerültek volna tehát nehéz helyzetbe – mondta. 

Hozzátette: a kormány nem hagyhatta, hogy az elhibázott szankciók árát a diákok, hallgatók fizessék meg, magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől. Mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen.

A kormány ennek tudatában arról döntött, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat követően a Diákhitelre is kiterjeszti a kamatstopot, így az változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától.

– A Képzési Hitel és a Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen lesz elérhető a felsőoktatásban tanulóknak. A kamatstop újabb kiterjesztésével már tizenkettőre nő azon intézkedések száma, amellyel a kormány a lakosságot és a vállalkozásokat segíti a szankciós inflációval és az elhibázott brüsszeli szankciók negatív hatásaival szemben – tette hozzá.

 

Borítókép: Diplomaosztó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.