Wintermantel Zsolt: Nincs két hónapja, hogy elfogadták a BKK üzleti tervét, amiben szó sem volt erről az emelésről

A budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a főpolgármester személyükben megalázta a BKK igazgatótanácsának és a felügyelőbizottságának tagjait.

2023. 07. 24. 13:40
Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt (Fotó: Mirkó István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta hétfő délelőtt a BKK igazgatótanácsa és a felügyelőbizottsága is a jegyáremelésekről szóló határozatot − mondta el a bizottsági ülés után, megkeresésünkre Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Karácsony Gergely teljesen antidemokratikus és arrogáns módon, a szakmai vitát megelőzve jelentette be, hogy emelik a BKK jegyeinek árait. Ma utólag hoztak egy formális döntést, így érdemi vitáról szó sem lehetett

− emelte ki a frakcióvezető. Szerinte a főpolgármester személyükben megalázta az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjait azzal, hogy nekik semmi előzetes beleszólásuk nem volt ebbe a döntésbe, így a felügyelőbizottság tagjaként nem is vett részt a szavazáson.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Karácsony Gergely a múlt héten közösségi oldalán jelentette be, hogy szeptembertől 28 százalékkal megemeli a jegyárakat a BKK: a vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig négyezer forint lesz. 

A frakcióvezető lapunknak kiemelte: 

nincs két hónapja, hogy elfogadták a BKK üzleti tervét, amiben szó sem volt erről az emelésről. 

Wintermantel Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy Karácsony Gergelynek ugyan jogilag lehetősége van, hogy két közgyűlés között egy személyben hozzon meg döntéseket, de ezt elháríthatatlan helyzetnél illik alkalmazni, amikor előre nem látható okok miatt kell sürgősen lépni. A BKK-jegyáremelésére ezt egyáltalán nem lehet ráhúzni, így Karácsony Gergely visszaél ezzel a lehetőséggel.

Feltételezhetően azért nem várta meg a szeptemberi közgyűlést ezzel a húzással, mert vélhetően nem is lenne meg a többsége. Mint ismert: a Hír TV riporterének Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: „Nem kellett volna megemelni a jegyárakat”.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, Dorner Lajos megkeresésünkre kifejtette: sosem javasolnának direktben jegyáremelést, de tény, az infláció miatt ez most már elkerülhetetlen. Minden más város már régen megtette, legutóbb a kormány is, nem volt tartható, hogy a fővárosban legyen a legolcsóbb a szolgáltatás. Szerinte a késlekedés ebben az esetben a pénztárban jelentkezik veszteségként. 

Ha gondos városvezetőként jártak volna el, korábban meglépik, akár több lépésben, igazítva mindig az igényekhez és a lehetőségekhez, de sajnos látszik, hogy csak politikai fejjel, kampányokban tudnak gondolkozni, azután pedig kapkodnak

−fogalmazott Dorner Lajos. Hozzátette: fedezet nélkül osztogattak ingyenességet társadalmi csoportoknak, amely lehet emberbaráti meg igazságossági okokból akár jogos is, de szintén hiányt eredményez. Úgy látja, felelős vezetés előbb számol, aztán osztogat, ha van miből. A főpolgármester azon indoklása, hogy azért emelik a jegyek árát, hogy a bérletekét ne kelljen, közgazdaságilag sem állja meg a helyét. Hozzátette: a jegyek súlya nem olyan nagy a bevételekben, hogy bármit is megoldana az a kevés többletbevétel, ami ezekből származik, a jövő egyébként is a bérleteké és az időalapú jegyeké, a VEKE is arra bátorít mindenkit, vásároljon bérletet.

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.