Soros György alapítványai: úgy mennek, hogy maradnak?

Még az érintett szervezetek szerint is sok a kérdőjel, a CEU Budapesten maradt részlege viszont érintetlen marad.

Munkatársunktól
2023. 08. 15. 13:22
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) a napokban levélben tájékoztatta a magyar partnerszervezeteket, hogy lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait – adta hírül a Szabad Európa, amely cikkében úgy fogalmazott, hogy szinte teljesen kivonul az OSF a kontinensről.

A Népszava ezek után megkeresett három, az OSF által támogatott magyarországi szerveződést, de mindhárom azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy sok még a kérdőjel, és egyelőre nekik sincs több információjuk annál, ami a sajtóban megjelent. 

Rév István, a Közép-európai Egyetemen (CEU) működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója ugyanakkor a lapot arról tájékoztatta, hogy 

az OSF kivonulása a CEU Budapesten maradt részlegét és az archívumot semmilyen formában nem érinti. 

Az archívum honlapján közölt adatok szerint a gyűjtemény mintegy 7500 folyóméternyi iratot, 11 ezer óra audiovizuális felvételt és 12 terabájtnyi digitális adatot tesz ki: a hidegháború, a Szabad Európa Rádió és a szamizdat témakörében az egyik legnagyobb gyűjtemény a világon.

Az OSF név nélkül nyilatkozó munkatársa pedig arról számolt be a baloldali napilapnak, hogy a Nyílt Társadalmi Alapítványok jelenlegi magyarországi költségvetési kerete kevesebb a korábbinál, évi másfél millió dollárnak megfelelő összeg.

Ebből mintegy 15-20 szervezet kap támogatást. Pillanatnyilag nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, mit takar az a megfogalmazás, hogy az OSF szinte teljesen kivonul Európából, ez majd csak az elkövetkező hónapokban fog kiderülni. Annyi biztosra vehető, hogy a lépés nincs hatással a már megkötött támogatói szerződésekre. 

A stratégiai átalakítás összefüggésben van azzal, hogy Soros György a közelmúltban átadta az OSF vezetését egyik fiának, Alexander Sorosnak: most már az ő koncepciója érvényesül.

Az OSF egyik külföldi – szintén név nélkül nyilatkozó – szóvivője pedig azt hangsúlyozta a lapnak, hogy a szervezet nem vonul ki Európából. Sőt, az OSF új működési modellje megerősíti a világ egyik legnagyobb magánalapítványa elkötelezettségét az általa képviselt értékek mellett. Az Európai Unióban végzett munka újrakalibrálása része a szervezet szélesebb körű változásának. Az új működési modell magában foglalja a demokrácia, az emberi jogok és az éghajlati igazságosság támogatása érdekében végzett tevékenységük globális áttekintését.

Továbbra is finanszírozni fognak civil társadalmi csoportokat szerte Európában, beleértve azokat is, amelyek az EU külügyeivel foglalkoznak. Fenntartják a roma közösségeknek nyújtott támogatásokat is. Nemzeti alapítványaik révén továbbra is az emberi jogok, a demokrácia és az elszámoltatható kormányzat finanszírozói maradnak a mindenekelőtt Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon. (A 444.hu egy másik szóvivőtől hasonló válaszokat kapott.)

Az OSF felső vezetése folytatja az új megközelítés megvalósításához szükséges munkát, összhangban a helyi követelményekkel. Ez néhány nehéz döntéssel fog járni. Arra lehet számítani, hogy a javasolt új modell megvalósítása a létszám jelentős, nem kevesebb mint negyvenszázalékos csökkentését vonná maga után. (A legalább negyvenszázalékos leépítésről a Bloomberg már másfél hónappal ezelőtt értesült.)

„Hagyjuk a hülyeséget, nem vonulnak ezek sehova”

A Nyílt Társadalom Alapítványok állítólagos európai kivonulását Orbán Balázs, miniszterelnök politikai igazgatója hivatalos közösségi oldalán úgy kommentálta, hogy 

Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. Ettől még messze vagyunk…

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott, hogy 

ha valóban távoznának a Soros-szervezetek az országból, ahogy mondják, akkor megszűnne a ballib média (a 444 teljesen), eltűnne a TASZ, a Helsinki Bizottság, de még a baloldali pártok java része is. Ez azonban nyilván nem fog bekövetkezni, szóval hagyjuk a hülyeséget, nem vonulnak ezek sehova, pusztán csak az ifjabb Soros, a Sanyi, újrarendezi a pályát, most, hogy épp átveszi a hatalmat az öregtől. Ezek voltak, vannak és lesznek. 

Borítókép: Soros György (Fotó: Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.